Nederlandse landbouw aan de top

Waarom zijn wij zo goed in het verbouwen van onze grond?

Als we het hebben over bekende Nederlandse exportproducten denken we al gauw aan onze Nederlandse dj’s en modellen. Iets minder sexy, maar ook iets waar we internationaal hoge ogen mee gooien is onze landbouwsector. Dat had je niet verwacht hè?! Nederland is de tweede grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. Op nummer één staan de Verenigde Staten, maar die hebben 270 zoveel meer grond.

Tekst gaat onder afbeelding verder Nederlandse landbouw aan de top

Nederland is eigenlijk maar een klein kikkerlandje, daarom moeten wij zorgvuldig met onze grond omgaan. Tegelijkertijd verwachten we dat er altijd voldoende eten is, van hoge kwaliteit en gezond. Daarnaast willen we ook nog eens het milieu beschermen. Hoe doen we dit? Één woord: innovatie. Door innovaties uit het verleden is de landbouwproductiviteit hier vijf keer zo hoog als het Europees gemiddelde.

Kenniseconomie

Bijna twintig jaar geleden heeft de Nederlandse landbouwsector zich gecommitteerd aan duurzame landbouw onder de noemer ‘tweemaal zoveel voedsel met de helft minder hulpbronnen’. En sinds die tijd is de afhankelijkheid van water voor gewassen vermind    erd met maar liefst negentig procent. Het gebruik van gif bij planten in kassen is vrijwel volledig geëlimineerd en sinds 2009 hebben Nederlandse pluimvee- en veehouders hun antibioticagebruik met maar liefst zestig procent verminderd.

Nederland is van nature een kenniseconomie. Zo ook op het gebied van kassen. Die stonden er altijd om bekend dat ze heel veel energie verbruikten. Maar zo slim als Nederlandse technologie kan zijn wekken ze tegenwoordig zelfs energie op! Daken met zonnecellen, opwekken van aardwarmte en door het gebruik van zuinige ledverlichting groeien gewassen bijna energieneutraal.

In armere landen zijn zulke hi-tech kassen op dit moment niet haalbaar. Daarom zijn voor deze landen relatief goedkope plastic kassen ontwikkeld waarbij de oogstopbrengst is verdriedubbeld in vergelijking met de oogst op open velden.

Food Valley

Ook Nederland heeft zijn eigen Silicon Valley, maar dan met een eigen naam: Food Valley. Een cluster van startups en experimentele boerderijen met als middelpunt Wageningen. Waarom Wageningen? Hier staat ’s werelds beste universiteit op het gebied van landbouw, Wageningen University & Research. Meer dan de helft van de afgestudeerde studenten komt uit het buitenland, veelal uit landen waar ze achterlopen op het gebied van landbouw. Ook heeft de WUR meer dan duizend projecten in 140 landen lopen waar ze kennis en vooruitgang met elkaar delen.

Nederland heeft alles op het gebied van landbouw keurig op een rijtje, daarom wordt de focus nu verlegd naar andere landen. De WUR noemt zichzelf ‘niet de universiteit van Nederland, maar van de hele wereld’. Het Nederlands landbouwtechnologiebedrijf SoilCares kan door middel van een grondscanner in combinatie met een app de ph-waarde van de bodem analyseren. De resultaten worden geüpload naar Wageningen en deze geeft een gedetailleerd rapport over het optimaal gebruik van kunstmest en voedingsstoffen, allemaal in minder dan tien minuten. Het rapport helpt om gewasverliezen te verminderen met enorme marges voor boeren die nooit toegang hebben gehad tot bodembemonstering van welke aard dan ook. Op die manier kunnen boeren in arme landen voor een zeer kleine investering hun productiviteit enorm verhogen.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst