Lichtplan

Hoe maak je jouw woonkamer gezellig door middel van licht?

Een woonkamer is meer dan alleen een functionele ruimte; het is een plek waar we ontspannen, samenkomen met familie en vrienden, en tot rust komen na een lange dag. Een van de meest effectieve manieren om de sfeer van je woonkamer te verbeteren en een gezellige ruimte te creëren, is door middel van verlichting. Met een lichtplan voor jouw woonkamer creëer je gemakkelijk een warme sfeer in je huis.

Tekst gaat onder afbeelding verder Lichtplan Credit: Franke Home Solutions

Nu is de vraag, hoe doe je dat precies? We hebben WestCord’s eigen interieurdesigner Ethien Duy Pham om hulp gevraagd! Hieronder een aantal stappen om je op weg te helpen:

  1. Maak een plattegrond van je woonkamer voordat je verlichting aanschaft. Geef aan waar je meubels staan en waar de natuurlijke lichtbronnen zich bevinden. Ook is het handig om hier de stopcontacten op aan te geven!
  2. Bepaal vervolgens waar er activiteiten plaatsvinden die specifieke verlichting nodig hebben, zoals lezen of werken. Zorg voor een gebalanceerde mix, denk aan basisverlichting; zoals een plafondlamp of ingebouwde spots en taakverlichting; extra verlichting naast basisverlichting die bepaalde activiteiten goed uitvoert, zoals bijvoorbeeld in een leeshoek.
  3. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om sfeerverlichting toe te voegen, zoals tafellampen op bijzettafels voor wat extra gezelligheid, decoratieve elementen die verlicht kunnen worden of led-strips. Ook kun je kiezen voor accentverlichting, om kunst te benadrukken of het uitlichten van je boeken- en/of vitrinekast. Ook is het belangrijk om natuurlijk licht waar mogelijk in je lichtplan te integreren.

Hierbij nog wat extra tips om wat meer sfeer aan je verlichting toe te voegen:

  • Ga voor warme kleurtemperaturen (rond 2700K – 3000K). Gebruik vooral lampen met warme witte tonen, in plaats van koel wit licht.
  • Kies lampen met lampenkappen die gemaakt zijn van stof of andere materialen die een gezellige gloed creëren.
  • Maak gebruik van dimmers, zodat je de helderheid van het licht kunt aanpassen. Zachter licht zorgt vaak voor een meer ontspannen en gezelligere sfeer.

Ethien: ‘Ik heb liever goede verlichting bij een slecht interieur, dan een goed interieur met slechte verlichting’

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst