Het groenste hotel van Nederland

Hoe word je dat?

Hotel Jakarta Amsterdam wordt het eerste energieneutrale hotel van Nederland. Een pionier op het gebied van de Nederlandse duurzaamheid. Om dit te kunnen realiseren heeft WestCord Hotels onder andere ULC Installatietechniek B.V. in de arm genomen. Dit maatschappelijk verantwoorde bedrijf uit Utrecht bouwt alle werktuigbouwkundige-/elektronische- en sprinklerinstallaties in het nieuwe hotel. Projectmanager Gerrit Polman vertelt.

Tekst gaat onder afbeelding verder Het groenste hotel van Nederland

Om de status van een energieneutraal gebouw te behalen, moet je een EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) halen die onder de 0,4 ligt. Bij Hotel Jakarta Amsterdam zal deze score nog lager zijn, namelijk nul. Dit getal drukt de energiezuinigheid van het gebouw uit. De technische installaties die het hotel zo duurzaam mogelijk en energiezuinig maken, worden uitgedacht en aangebracht door ULC Installatietechniek b.v. Als projectmanager bij ULC is Gerrit binnen dit proces verantwoordelijk voor zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige installaties. Hoe de samenwerking eruit ziet? Gerrit vertelt: ‘Die samenwerking heeft al een heel vroeg stadium plaatsgevonden – nog ver voor de start van de bouw. Al anderhalf jaar eerder zijn alle facetten en installaties in een bouwteam doorgenomen en afgestemd met DGMR en architectenbureau SeARCH. Tevens is daarin bepaald hoe we deze ideeën in de praktijk kunnen realiseren. De samenwerking is buitengewoon goed. Alles wordt heel nauwgezet gevolgd.’

Daarnaast is het doel om voor dit hotel een BREEAM ‘Excellent’ score te behalen. BREEAM is het instrument om op integrale wijze de duurzaamheid van een gebouw, het gebied en het bouwtraject te beoordelen. Om deze energieneutrale status te realiseren worden er veel verschillende technieken toegepast. Het dak en delen van de gevels, worden bedekt met hoogwaardige zonnepanelen om energie op te wekken. De buitengevel zal bestaan uit drievoudige beglazing, dit zorgt voor veel natuurlijk licht en voor een hoge isolatiewaarde. Het bouwmateriaal bestaat grotendeels uit hout in plaats van conventioneel beton. Hout is niet alleen duurzamer in productie, het isoleert beter dan beton en is sterker in verhouding tot het gewicht. Om zo min mogelijk impact te maken op het milieu en het klimaat is er voor gekozen om 172 hotelkamers op afstand te fabriceren in de fabriek in Wognum. Op de vrachtwagen zijn deze kamers stuk voor stuk naar het Java-eiland vervoerd en als legosteentjes op elkaar gestapeld.

Lees ook:

De bouw van Hotel Jakarta

De bouw van Hotel Jakarta

Hotel Jakarta Amsterdam begint steeds meer de uiteindelijke vorm te krijgen. De bouw verloopt soepel, ondanks dat het geen gemakkelijke opdracht …

Nog een energiebesparende maatregel die is toegepast in Hotel Jakarta Amsterdam, is het opvangen van regenwater. Hiermee wordt de subtropische binnentuin besproeid. Ook wordt energie opgewekt door toepassing van warmte- en koudeopslag in de bodem. Gerrit licht het toe: ‘Naast het hotel wordt een 180 meter diepe monobron aangelegd. In de zomermaanden wordt vanuit de gebouwinstallatie overtollige warmte geladen in de warme bron, wat in de wintermaanden weer gebruikt kan worden om het hotel te verwarmen. In de wintermaanden wordt vervolgens de overtollige kou vanuit het systeem in de koude bron geladen, wat in de zomer weer gebruikt kan worden om het gebouw te verkoelen. Zo wordt de temperatuur in het hotel op een energiezuinige manier aangenaam gehouden. Hiernaast wordt ook een EOW (Energie Oppervlakte Water) systeem aangelegd. Daarmee is het mogelijk om ook energie te onttrekken aan het IJ. Daarnaast worden de verschillende verbruiksparameters, zoals energie en water, veelvuldig gemonitord door middel van digitale meetsystemen. Dit om de energiestromen binnen het gebouw inzichtelijk te maken. Ook aan de verlichting wordt veel aandacht besteed; door toepassing van energiezuinige ledverlichting kan met minimale energie een optimaal verlichtingsniveau bereikt worden. Gerrit vervolgt: ‘Door de grote hoeveelheid ramen is er veel natuurlijk licht in het gebouw. Tevens is het voor het groeiproces van de subtropische binnentuin van groot belang dat de verlichting optimaal is. Verlichting is bovendien een belangrijke parameter voor het behalen van het duurzame BREEAM certificaat.’

Op het moment van schrijven is het half oktober 2017 en is Hotel Jakarta Amsterdam nog een cascogebouw. De ruwbouw staat er; tijd voor de technische puntjes op de i. ULC Installatietechniek is in dit stadium bezig met het leveren en monteren van de technische installaties voor de ondergrondse parkeergarage, het restaurant, de espressobar, het binnenzwembad, de wellnessruimten, de skybar, de vergaderzalen en de afbouw van de tweehonderd luxe kamers en suites. Het hotel wordt nu echt afgebouwd.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst