Lichtkalender

Lichtfestivals in Nederland

Elk jaar transformeren meerdere steden in Nederland in een betoverend canvas van licht en kleur, dankzij diverse lichtfestivals die de hele stad oplichten. Van de Amsterdamse grachten tot aan de straten in Eindhoven, lichtkunstenaars van over de hele wereld komen samen om steden te verlichten met adembenemende installaties. Deze festivals zijn een combinatie van kunst en de nieuwste technologieën, waardoor verhalen tot leven komen op bijvoorbeeld de gevels van historische gebouwen, in parken of in de weerspiegeling van water.

Tekst gaat onder afbeelding verder Lichtkalender

Elk festival heeft een eigen unieke charme en karakter, afgestemd op de stad waarin het plaatsvindt. Hiernaast noemen we enkele van de meest bekende en populaire lichtfestivals in Nederland, maar er zijn ook andere lokale en regionale evenementen die de moeite waard kunnen zijn om te verkennen voor liefhebbers van lichtkunst en -beleving.

Fjoertoer Terschelling

Op het eiland Terschelling vindt elk jaar de Fjoertoer plaats, een magische nachtwandeling die bezoekers langs vuur, lichtinstallaties en kunstwerken leidt. De naam ‘Fjoertoer’ komt van het lokale woord voor vuurtoren, ‘fjoer’ (vuur) en ’toer’ (toren), en symboliseert de gidsende lichten die deelnemers terug naar de finish leiden. Het is een bijzondere ervaring waarbij wandelaars de natuurlijke schoonheid van het eiland in een ander licht kunnen zien, versterkt door creatieve lichtkunst die het landschap transformeert.

De Grote Schijn

Dit festival is geïnspireerd op het succes van het originele evenement in Antwerpen en vindt plaats op verschillende locaties in Nederland, waaronder Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De Grote Schijn biedt bezoekers een unieke ervaring van licht, geluid en natuur, waarbij ze worden meegenomen in een betoverende wereld van kleur en verbeelding. Een stukje magie, verborgen in de stad.

GLOW Eindhoven

Eindhoven, ook wel bekend als de lichtstad van Nederland, is het toneel van GLOW: een jaarlijks terugkerend lichtkunstfestival dat de binnenstad transformeert met kunstwerken van ruim 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De stad, die zeer bekend is in de lichtindustrie dankzij Philips, biedt de perfecte plek voor dit evenement. Gebouwen, parken en bruggen worden omgetoverd tot interactieve kunstwerken die spelen met licht, schaduw en soms zelfs geluid.

Amsterdam Light Festival

Tijdens het Amsterdam Light Festival wordt de hoofdstad omgetoverd tot een betoverend lichtkunstwerk. Kunstenaars, architecten en designers van over de hele wereld dragen bij aan een route die zowel over land als over het water gevolgd kan worden. De historische grachten van Amsterdam bieden een schilderachtige route voor de lichtkunstwerken, die reflecteren op het water en een betoverende sfeer creëren. Het festival nodigt bezoekers uit om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken en de verhalen achter de lichtkunstwerken te ontdekken.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst