Ook in Nederland is het werk van de kunstenaar gewild. In Leeuwarden is bijvoorbeeld Roosegaardes Waterlichtproject tot leven gebracht. Deze fascinerende audiovisuele installatie geeft mensen de ervaring van hoe het zou zijn om onder waterpeil te leven. Met gebruik van led-technologie, lenzen en software creëert Waterlicht een virtuele vloed, als een verwijzing naar klimaatverandering en stijgende zeespiegels. Rotterdam is ook het toneel geweest van Roosegaardes internationale bekendheid. Een mijlpaal hier is het Van Gogh-Roosegaarde Fietspad. Dit kilometerslange fietspad is gemaakt van duizenden fonkelende steentjes geïnspireerd op Van Gogh’s Starry Night, een mooi voorbeeld van hoe Roosegaarde technologie en kunst in de buitenruimte integreert.
Studio Roosegaarde maakt geen onderscheid tussen een galerie en een snelweg, een stadslandschap of een verlaten terrein. Daan Roosegaarde en zijn team zien deze plekken als een canvas voor creatieve uitingen om interactie aan te moedigen, het bewustzijn te vergroten en het leven te verbeteren. Hun Landgoed van de Toekomst in de buitenwijk van Rotterdam, een voormalig glazen gebouw omgebouwd tot een groen laboratorium, is een duidelijke weergave van deze visie.
Daan Roosegaarde: ‘We moeten eerst een betere toekomst voorstellen en pas dan kunnen we die creëren. Mensen zullen niet veranderen vanwege cijfers. Maar als we nieuwsgierigheid kunnen opwekken voor een betere wereld, is dat hoe we mensen kunnen activeren. Ik geloof niet in utopie, maar in protopie; stap voor stap de wereld om ons heen verbeteren.’
Roosegaardes opvallende benadering van het verbinden van poëzie en pragmatisme, in combinatie met het baanbrekend gebruik van technologie op nieuwe en gedurfde manieren, resulteert in ontwerpen die functioneel, mooi en relevant zijn. Of het nu gaat om uitdagende milieukwesties als lucht- en ruimtevervuiling of het overbruggen van de kloof tussen verleden, heden en toekomst, Studio Roosegaarde streeft altijd naar verbinding.
Door hun creatieve gebruik van technologie en kunst, zet Studio Roosegaarde ons aan het denken over de vele mogelijkheden die de interactie van deze twee mediums te bieden heeft. Ze laten zien dat door het stap voor stap veranderen van onze huidige stedelijke landschappen, we in staat kunnen zijn om in de toekomst groenere, duurzamere en veel interessante steden te hebben. Studio Roosegaarde blijft zich inzetten om de wereld om ons heen opnieuw te definiëren door middel van hun innovatieve en inspirerende projecten.
Internationaal geprezen werken zijn onder meer WATERLICHT (een virtuele overstroming die de kracht van water laat zien), SMOG FREE PROJECT (de eerste outdoor luchtreiniger ter wereld die smog omzet in sieraden), SMART HIGHWAY (wegen die overdag opladen en ’s nachts oplichten), SPACE WASTE LAB (visualisatie en upcycling van ruimteafval), ’s werelds eerste URBAN SUN (reinigt openbare ruimtes van het coronavirus), recentelijk SEEING STARS (het uitschakelen van alle stadsverlichting om de sterren terug te brengen), de nieuwe organische vuurwerkshow SPARK, en ’s werelds grootste FIREFLY GARDEN in Bali.
Fout ontdekt? Laat het ons weten!
Er zijn 0 reacties geplaatst