Het donkerste stukje Nederland

Het donkerste stukje Nederland vind je op Terschelling. Of nou ja, donker? Als je geluk hebt is de hele lucht gevuld met een prachtige sterrenhemel, de Melkweg, vallende sterren en satellieten. Natuurgebied ‘De Boschplaat’ heeft in 2015 het predikaat Dark Sky Park gekregen en behoort daarmee tot de 50 donkerste plekken op aarde.

Tekst gaat onder afbeelding verder Het donkerste stukje Nederland

Dat een natuurgebied in Nederland hiertoe behoort is heel bijzonder. Nederland hoort namelijk bij de felst verlichte landen van Europa. Met grote havens, snelwegen en een drukke luchthaven is dat ook niet zo gek. Hoe kan het op de Waddeneilanden dan toch zo donker zijn? Ten noorden van het Noordzeestrand ligt Noorwegen, met daartussen 600 kilometer Noordzee, waar nauwelijks lichtbronnen zijn. Bovendien is de lucht er veel schoner, waardoor er minder deeltjes rond zweven die de lucht vervuilen. Sta je bovenop het duin, dan kun je van horizon tot horizon sterren zien en op sommige dagen zelfs het Noorderlicht.

Zelf ervaren?

Je moet een beetje geluk hebben om zulke mooie sterren te zien zoals Hans Jellema, de fotograaf van dit prachtplaatje. De beste tijd om sterren te kijken is tijdens de ‘nieuwe maan’. Hierdoor heb je geen last van het maanlicht. Zoek een rustige plek op en laat je ogen even wennen aan het donker.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst