5x MTB-route Nederland

Mountainbiken is populairder dan ooit. En dat is niet gek. Want hoe gaaf is het om op volle snelheid door de prachtige Hollandse natuur te razen. Bovendien is het goed voor de conditie en je snuift ook nog eens de frisse boslucht op. Door heel Nederland vind je uitgestippelde MTB-routes, de een nog mooier dan de ander. Wij hebben de vijf mooiste routes voor je omschreven!

Tekst gaat onder afbeelding verder 5x MTB-route Nederland

Schoorlse Duinen
Tussen het dorpje Schoorl en het Noordzeestrand vind je een waar mountainbikeparadijs. Het parcours is ongeveer vijftien kilometer lang door bos en duin en is geschikt voor beginners en doorgewinterde MTB’ers. Je fietst over een weg het bos in en daar begint de route. De route zit vol hijgklimmetjes, leuke dalingen, slingerpaden en paar pittige drops. Hier kun je ook een minder uitdagend zijpad fietsen. Uitpuffen kun je doen na een korte klim naar de top van een hoog duin. Het uitzicht is prachtig. Op deze route is echt geen meter hetzelfde.

Appelscha
De mooiste MTB-routes van Noord-Nederland vind je in het Friese Appelscha. Door Nationaal Park Drents-Friese Wold lopen drie routes die de echte doorzetter als één route van 47 kilometer kan rijden. De kortste route is ‘slechts’ 4,4 kilometer, maar is een zeer technische route met maar liefst 73 meter hoogteverschil. Kort maar krachtig dus. De meest gereden route is zeventien kilometer en start wat dieper in het bos. Je passeert regelmatig de provinciegrens en komt langs heidegebied, zandduinen, waterpoelen en uitkijktorens. Deze route heeft ook veel brede paden zodat iedereen lekker de ruimte heeft.

Ameland
De prachtige natuur van Ameland leent zich uitstekend om met de MTB verkend te worden. Er zijn geen specifieke mountainbikeroutes op het eiland, maar wel honderd kilometer fietspad om Ameland te ontdekken én natuurlijk een breed zandstrand. Wel vindt elk jaar in maart het MTB Ameland plaats, een uniek mountainbike-evenement met een programma voor alle leeftijden en niveaus. Hoogtepunt is de race die zowel individueel als in teamverband gereden kan worden. Een uitdagende race met duinen met veel hoogtemeters, strand-op- en afgangen, singletracks en voldoende natuurlijke obstakels.

De Veluwe
Op de Veluwe kunnen MTB’ers hun hart ophalen. Hier vind je namelijk uitdagende en lange routes, maar ook een route speciaal voor kinderen. Een van de mooiste routes is de Zandenwoudroute, onder Apeldoorn. De route heeft een lengte van 52 kilometer, maar is onderweg in te korten. Ook hier vind je slingerende paadjes, pittige klimmetjes en uitdagende drops. Ondertussen passeer je de typische Veluwse natuur; heidevelden en uitgestrekte bossen. Bewonder het bijzondere Radio Kootwijk en kijk onderweg uit naar Veluws wilde zoals edelherten, zwijnen, dassen en roofvogels.

Utrechtse Heuvelrug
De mooiste MTB-routes van Nederland vind je rondom de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit verschillende heuvels die zo’n 130.000 jaar geleden zijn ontstaan in de ijstijd, logisch dus dat je hier als MTB’er veel uitdaging kunt vinden in negen verschillende routes. Ze worden allemaal hoog aangeschreven, maar de route bij Amerongen is al meermaals uitgeroepen tot de mooiste MTB-route van Nederland. Wij verklappen niet te veel, stap op de stalen ros en ontdek het zelf!

Tips & tricks voor beginners

  • Iedereen kan mountainbiken, maar hou je aan je eigen tempo
  • Neem de tijd voor een goede afstelling van je MTB, anders kan het wel een heel lange rit worden
  • Geef snellere MTB’ers voorrang
  • Reken erop dat de tocht langer duurt dan verwacht
  • Regelmatig eten en drinken

 MTB-etiquette

Door de populariteit van mountainbiken wordt het steeds drukker in de bossen. Sociale conflicten tussen wandelaars en MTB’ers liggen op de loer. En als je niet goed oppast kun je ook schade veroorzaken aan flora en fauna. Het is daarom belangrijk om op de (MTB-)paden te blijven en niet zomaar de natuur in te fietsen. Fiets in kleine groepjes, waarschuw andere recreanten vriendelijk en benader drukke plekken stapvoets. Natuurlijk laat je geen afval achter en vergeet vooral niet te genieten!

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst