Eilander muziek

Het is niet voor niets dat er steeds meer muziekfestivals plaatsvinden op de Waddeneilanden. En wie kent hem niet; de ‘wereldberoemde’ zanger van Terschelling; Hessel? Muziek leeft, vooral op de Wadden!

Tekst gaat onder afbeelding verder Eilander muziek

En dan in het bijzonder op Ameland; Ameland is een eiland met iets meer dan 3600 inwoners en bijna allemaal doen ze wel iets met muziek. De een speelt een instrument, de ander zingt in een koor en de derde is vrijwilliger bij de muziekvereniging en poetst het koper van het korps. Je kunt rustig stellen dat Ameland met al zijn verenigingen, bandjes, solitaire muzikanten en evenementen een eiland is waar muziek in zit. Neem het Amelander Shantykoor dat inmiddels van ‘West Zuidwest van Ameland’ een tweede volkslied van het eiland heeft gemaakt. Denk ook aan het Midzomerfeest in Buren, de Ambachtelijke Dag in Ballum, Muzikaal Bootwateren in Hollum en het Celtic Music Festival. Stuk voor stuk muzikale hoogtepunten op de Amelanderkalender, en het zijn niet de enigen…

Festivals op de Waddeneilanden

Liefhebbers van muziek-, kunst- en dansfestivals kunnen in Nederland hun hart ophalen. Vooral in de zomer kun je elk weekend kiezen uit tientallen evenementen. Ook op de Waddeneilanden wordt een aantal jaarlijks terugkerende en drukbezochte festivals georganiseerd. Kijk op de verschillende websites hoe je deze winter op tijd aan een kaartje kunt komen, want voor sommige festivals geldt dat ze snel zijn uitverkocht.

Oerol Festival – Terschelling
Jaarlijks vindt op Terschelling het Oerol Festival plaats. Oerol betekent in het Terschellinger dialect ‘overal’ en stamt af van een oude Terschellinger gewoonte. Als vroeger het voorjaar aanbrak en het vee weer kon grazen op de weiden buiten de dorpen, liepen de beesten ‘oerol’. Deze vrolijke boel is tegenwoordig jaarlijks in juni tien dagen lang te voelen tijdens het veelzijdige Oerol Festival.
www.oerol.nl

MadNes Festival – Ameland
Het MadNes Festival is een muziekfestival waar allerlei activiteiten te doen zijn. Van surf en skate tot verschillende workshops en nog veel meer! Er komen op het festival veel (inter)nationale bands en dj’s. Het festival is tot leven gebracht op strand Nes door een ingeving van een viertal strandwachten die op dat moment genoten van de zonsondergang en papier aan het prikken waren.
www.madnesfestival.nl

Into The Great Wide Open – Vlieland
Sinds 2009 wordt in september op Vlieland Into The Great Wide Open georganiseerd. Dit bijzondere festival in en rond camping Stortemelk is een gezellig samenzijn met goeie muziek, beeldende kunst, film, oesters en de natuur in al z’n grootsheid. Het is een initiatief van een club mensen die elkaar kennen uit de popmuziek en die op Vlieland hun droomfestival werkelijkheid doen worden.
www.intothegreatwideopen.nl

Rock & Rollstreet – Terschelling
Tijdens het eerste weekend van september vindt op Terschelling het Rock & Rollstreet Festival plaats. Het dorp Midsland is het bruisende hart en is voor de gelegenheid ondergedompeld in de sfeer van de jaren vijftig. Rock-’n-roll-muziek, oldtimers, Solexen en kleding uit de jaren ’50 bepalen het beeld op het eiland. Veel vrijwilligers en bedrijven zorgen ervoor dat er tijdens het hele weekend van alles te beleven is.
www.rockandroll-terschelling.nl

Sommeltjespop – Texel
Sommeltjespop is het grootste live popfestival op Texel. Het wordt begin juli georganiseerd in de Waal. Het professioneel opgezette festival met bekende bands is hard op weg om landelijk bekend te worden.
www.sommeltjespop.nl

Foto: Juri Hiensch

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst