Onweerstaanbare open lasagne

Week Zonder Vlees: wij doen mee!

Tekst gaat onder afbeelding verder Onweerstaanbare open lasagne

Op de derde dag van de Nationale Week Zonder Vlees, pakken we eens lekker uit met een culinair hoogstandje. En wel met een recept van Gilbert van de Heide, chef de cuisine van Restaurant élevé, bekroond met een Michelinster.

Lees het complete recept hieronder: ‘open lasagne van bospadenstoelen met bechamel van boerenkool, pijnboompitjes en schuim van knoflookmelk’

Lees ook:

Week Zonder Vlees: wij doen mee!

Week Zonder Vlees: wij doen mee!

'Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd', dat stelt Isabel Boerdam, de naam achter het populaire blog en boer 'De Hippe …

Recept details

  • Hoeveelheid: 2 porties

Ingrediënten

  • 6 lasagnebladen
  • Knoflookschuim:
  • 180 gr volle melk
  • 1 teen knoflook
  • Béchamel van boerenkool:
  • 120 gr fijn gesneden boerenkool
  • 200 gr room
  • 50 ml water
  • 2 gr aardappelzetmeel + 2 eetlepels water (gemengd)
  • Bospaddenstoelenragout:
  • 200 gr kastanje champignons
  • 80 gr anijs champignons
  • 140 gr shiitake
  • 80 gr oesterzwammen
  • 100 gr gesneden ui
  • 2 gr tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr groentebouillon
  • 250 gr room
  • 15 gr aardappelzetmeel + 3 eetlepels water (gemengd)
  • 30 gr bosui
  • 150 gr witte wijn
  • Garnering:
  • 30 gr pijnboompitjes
  • 30 gr Parmezaan
  • 5 kleine cherry tomaatjes

Bereiding

  1. 1

    Knoflookschuim:

    Zet een klein steelpannetje met de volle melk op laag vuur, en voeg hieraan de geplette knoflook toe. Laat deze zo’n 10 minuten zachtjes intrekken in de volle melk , en breng op smaak met zout .

    Zeef de knoflook eruit en zet dit voor gebruik even weg.

  2. 2

    Béchamel van boerenkool:

    Kook de room op hoog vuur en voeg de boerenkool en water hieraan toe.  Wanneer de boerenkool gaar is, voeg de aardappelzetmeel en 2 eetlepels water toe. Breng op smaak met peper en zout.

  3. 3

    Bospaddenstoelenragout:

    Verhit een lage steelpan met een scheutje olijfolie, en bak hierin de vier verschillende bospaddenstoelen. Zorg ervoor dat je 1/3 deel van de bospaddenstoelen apart houdt voor later gebruik. Fruit de uitjes met de knoflook en tijm en blus af dit af met de witte wijn. Voeg hieraan de groentebouillon, de room en daarna de gebakken bospaddenstoelen (2/3 deel) toe. Kook dit langzaam door op laag vuur en voeg dan de aardappelzetmeel toe met 3 eetlepels water. Dit zorgt ervoor dat de ragout iets dikker wordt dan een ‘normale’ saus . Voeg 2/3 van de pijnboompitjes toe en de fijn gesneden bosui. Breng op smaak met peper en zout en zorg ervoor dat de ragout op temperatuur blijft door de steelpan op laag vuur te houden.

    Kook de lasagne bladen gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

  4. 4

    Opmaak gerecht:

    Leg twee eetlepels  van de bospaddenstoelenragout onder in een diep bord en leg hierop een lasagneblad, leg vervolgens hierop de  bechamel van boerenkool. Herhaal dit nogmaals.

    Garneer het gerecht met de overige pijnboompitjes, de cherry tomaatjes en de gebakken bospaddenstoelen (1/3 deel). Strooi als laatste de Parmezaan over het gerecht en voeg eventueel nog wat kleine stukjes  boerenkool toe.

    Om het gerecht af te maken, schuim de knoflook melk op met een staafmixer en/of garde.

    Gebruik een eetlepel en verdeel het knoflookschuim over de open lasagne.

Lekker ite!

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst