Rotterdam krijgt museum ter nagedachtenis aan landverhuizers

Tekst gaat onder afbeelding verder Nieuw museum in Rotterdam over landverhuizers

Het Rotterdamse college van B en W heeft besloten dat de oude historische Fenixloods II op Katendrecht behouden moet blijven in de vorm van een nieuw museum. Wim Pijbes  Stichting Droom en Daad. Dit is de plek waar het vroeger allemaal gebeurde. De landverhuizers vertrokken met de boot in Rotterdam naar ‘de Nieuwe Wereld’. De verhalen van deze circa 3,5 miljoen landverhuizers komen in dit museum tot leven. 

Fenixloods II wordt Landverhuizersmuseum

De Fenixloods II is nu onder meer de populaire eet- en ontmoetingsplek Fenix Food Factory en in de loods zijn een aantal creatieve bedrijven en stichtingen gevestigd, maar daar zal in de toekomst verandering in komen. Begin 2020 begint de verbouwing. Op de begane grond blijven diverse culturele, culinaire en creatieve voorzieningen, maar er komt ook ruimte voor zaken waar de buurt behoefte aan heeft, bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of een fietsenstalling. Op de eerste verdieping komt plek voor het verhaal van de miljoenen landverhuizers die van Rotterdam vertrokken naar ‘de Nieuwe Wereld’.

Op zoek naar een beter leven

Het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier was vanaf 1872 dé plek van waaruit miljoenen mensen vertrokken op zoek naar een beter leven. Sinds 1901 staat het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (HAL) te schitteren en tegenwoordig is in dit iconische gebouw Hotel New York gevestigd. Met schepen zoals het ss Rotterdam voeren deze landverhuizers via Ellis Island naar New York. Daarvandaan trokken ze vaak weer verder. Dit ‘Rotterdamse verhaal met een werelds perspectief’, aldus Pijbes, wordt verbeeld in samenwerking met het Stadsarchief, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum, Wereldmuseum en Ellis Island.

Wim Pijbes over het Landverhuizersmuseum in DWDD

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst