Zo maak je beste foodfoto’s

Tips & tricks van Denise Kortlever

Foodfotografie, het is een kunst an sich. Hoe zet je een gerecht zo mooi mooi op de foto dat je er direct je tanden in zou willen zetten? Foodfotograaf Denise Kortlever geeft haar beste tips prijs.

Tekst gaat onder afbeelding verder Zo maak je beste foodfoto’s

Denise Kortlever werkt als culinair trendjournalist en foodfotograaf voor merken als LINDA., delicious., Vogue en RTL4. Op haar populaire site thealldaykitchen.com deelt ze de lekkerste recepten, maar ook inspirerende foodtrends en fijne culinaire adressen. In 2015 verscheen haar eerste kookboek ‘All-day breakfast’ en in 2016 kwam ‘All-day bowls’ uit.

Culinair hoogstandje klaar en camera in de aanslag?

#1 Licht is enorm belangrijk. Loop rond met een gerecht om te zien wat verschillende soorten licht met een foto doen. Kaats het licht eventueel terug met wit karton. Kijk uit voor felle zon: dat geeft harde schaduwen.

#2 Een goede foodfoto zorgt ervoor dat je het gerecht wil opeten – daar is een grote rol voor de foodstyling gelegd. Maak het gerecht mooi op, zorg dat alle ingrediënten te zien zijn en vooral: maak het niet té netjes. Juist wat kruimels maken het echt.

#3 Zet het gerecht op verschillende ondergronden (houten tafel, keukenblad, tafelkleed) en zie wat dit met het eten doet. De achtergrond is enorm bepalend voor de sfeer van een foodfoto.

Lees ook:

Interview: Pauline Weuring

Interview: Pauline Weuring

Als vierjarig meisje vond Pauline Weuring alles al lekker en die liefde werd kostelijk gevoed - zeker wanneer ze bij haar oma logeerde en taarten …

#4 Wissel van standpunt en kijk hoe een gerecht het best uitkomt. Een stapel pancakes ziet er van voren vaak verleidelijk uit, terwijl een vol gedekte tafel van bovenaf het mooist is.

#5 Varieer met beweging en menselijke elementen, zodat er iets gebeurt in de foto. Laat iemand een schaal vasthouden, wat dressing over de salade schenken of fotografeer mensen op de achtergrond.

#6 Zorg voor geschikt servies. Kijk uit met drukke motiefjes en felle kleuren. Zorg ook dat de compositie en styling al grotendeels bepaald zijn vóór het koken. Op die manier verlept het gerecht niet.

#7 Speel met scherptediepte. Slechts een klein deel van het gerecht scherp in beeld brengen kan soms goed werken. Bij andere foto’s is het juist mooier als alle elementen scherp zijn.

Lees ook:

William Wongso

William Wongso

De Indonesische topkok William Wongso (70) heeft een kookprogramma in Indonesië en is tevens eigenaar van verschillende restaurants. Daarnaast is …

We Love instagram! Lekker plaatjes kijken (én zelf posten) – en dan het liefst van eten natuurlijk. Daarom: de leukste foodies en koks om te volgen op Instagram.

Culy > @culynl

Dit is dé Nederlandse foodsite met dagelijkse culinaire inspiratie, van
@moniquevanloon. Je volgt Culy.nl voor recepten, tips, hotspots, video’s en #foodporn

Adam Goldberg > @alifewortheating

Foodie Adam hangt steevast boven de tafel. Zijn liefde voor eten begon na een reis naar China. Als software-ingenieur dwaalt hij de wereld over en deelt hij zijn maaltijden en mooie uitzichten met ons.

Food in the air > @foodintheair

Geinig; dit account combineert heerlijk eten en foto’s van een mooi landschap in één account. Food in the air!

Franceska kookt > @francescakookt

Fransesca kookt met veel liefde voor en met kinderen, want smullen kun je niet vroeg genoeg leren. Nog meer foodinspiratie? Check haar account.

Talking food > @talkingfood

Talkingfood maakt de leukste woordgrappen met eten. ‘Donut touch’, ‘Fifty Shades of Cray’ en ‘Emma Scone’; do we need to say more?

Foto’s: Denise Kortlever – InstagramFacebook

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst