Oranje Leeuwinnen willen winnen!

Het zijn hoogtijdagen voor het vrouwenvoetbal in Nederland. De Oranje Leeuwinnen bekroonden een fantastisch toernooi in eigen land met de eerste Europese titel in de historie van het vrouwenvoetbal en kwalificeerde zich voor het WK van 2019 in Frankrijk. Het succes van de nationale ploeg straalt ook af op clubniveau. Zo meldde de KNVB met trots een toename van 2,79 procent van het vrouwelijke ledenbestand.

Tekst gaat onder afbeelding verder Oranje Leeuwinnen willen winnen!

En de feiten liegen er niet om: Lieke Martens speelt bij Barcelona, Vivianne Miedema en Dominique Janssen bij Arsenal, Manon Melis bij Malmö in Zweden en Stephanie van der Gragt speelt voor Ajax. Allemaal klinkende namen met Lieke als winnares van de eerste Womens Ballon d’Or, samen met levende legende Ronaldo. En dan te bedenken dat vrouwenvoetbal lange tijd nauwelijks serieus genomen werd. Trainen in afdankertjes van de mannen en trainers die ‘het er een beetje bij doen’ waren aan de orde van de dag.
Gelukkig zijn er nu professionele faciliteiten, stadions en worden de wedstrijden live worden uitgezonden op tv. Is het vrouwenvoetbal eindelijk op de positie die het verdient? Of hebben ze nog een lange weg te gaan?

Stormachtige ontwikkeling

Het damesvoetbal maakt een stormachtige ontwikkeling door. Ruim 75 jaar lang waren vrouwen en voetbal een combinatie die taboe was bij de KNVB, onder het mom ‘Voetbal is alleen een sport voor vrouwen als ze op de tribune zitten’. In 1896 werd voor de eerste keer in Nederland een dameswedstrijd georganiseerd. De British Ladies Football Club zou in Rotterdam een aantal opgetrommelde dames van Sparta treffen, maar dit werd door de Nederlandse voetbalbond verboden. Ondanks dat er meerdere pogingen gedaan zijn om vrouwenvoetbal van de grond te krijgen – in 1955 werd bijvoorbeeld de Nederlandse Damesvoetbalbond opgericht – hief de KNVB het algehele verbod pas in 1971 op.

Topsportstatus

Tien jaar later werd Bert van Lingen de eerste fulltime bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Zijn vrouw Vera Pauw was de drijvende kracht achter de Eredivisie Vrouwen die in 2007 van start ging met clubs als ADO Den Haag, SC Heerenveen en FC Twente. Vanaf dat moment kregen de dames een onkostenvergoeding en waren ze semiprof.
Het EK van 2009 in Finland is cruciaal geweest in de verdere ontwikkeling. Met Pauw als bondscoach debuteerden de Oranje Leeuwinnen op een eindtoernooi en haalden zij zelfs de halve finale. De voetbalsters verkregen daarmee de topsportstatus en bijbehorende financiering van het NOC*NSF, waardoor ze zich volledig op het voetbal konden richten. De halve finale tegen Engeland was de eerste keer dat op de NOS live vrouwenvoetbal te zien was. Ruim 1.750.000 mensen zagen hoe Nederland in de verlenging werd uitgeschakeld.

Oké, oké, onze mannen doen het goed, maar de vrouwen, dat zijn de toppertjes! Want ze hebben niet alleen het Weuro 2017 gewonnen, ze hebben gelijk ook even alle taboes doorbroken en vooroordelen van de kaart geveegd. Girl power en empowerment in het voetbalkwadraat

Van de drieëntwintig selectiespeelsters zijn er twaalf prof bij Europese topclubs als Arsenal, FC Barcelona, Bayern München en Liverpool. Ook in de breedte groeit het damesvoetbal enorm. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB van 100.000 naar 150.000, waarmee het damesvoetbal de snelst groeiende sporttak is van Nederland.
Verdediger Merel van Dongen, voetbalster bij Real Betis, in een interview bij Ajax: ‘Ik had als klein meisje geen heldin om tegen op te kijken en geen vrouwenteam om de wedstrijden van te bezoeken. Ik had wel een droom om bij Ajax te spelen, maar er was nog geen vrouwenteam. Nu besef ik weleens dat mijn teamgenoten en ik nu de helden zijn van de jonge meiden die nu op voetballen gaan of de top willen bereiken en dat vind ik mooi.’

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst