Interview Cornald Maas over verblijf tijdens Oerol

Jaarlijks strijkt hij neer in WestCord Hotel Schylge tijdens op Oerol op Terschelling

VOOR ZIJN WERK ALS PRESENTATOR IS HIJ IN HET HELE LAND TE VINDEN, OM TE DRAAIEN VOOR BIJVOORBEELD HET PROGRAMMA ‘VOLLE ZALEN’, WAARMEE HIJ NU OP DE BUIS TE ZIEN IS. EENS PER JAAR REIST HIJ AF NAAR TERSCHELLING OM UITZENDINGEN TE PRESENTEREN TIJDENS OEROL. ZIJN VERBLIJFPLAATS TIJDENS DIT FESTIVAL IS AL DIE ACHT JAAR ONVERANDERD; HOTEL SCHYLGE VOELT VOOR HEM ECHT ALS THUISKOMEN.

Tekst gaat onder afbeelding verder Interview: Cornald Maas

‘Elk jaar stap ik op de boot naar Terschelling en verlaat ik de stad voor het jaarlijks Oerol-festival, waar ik live uitzendingen presenteer na afloop van de voorstellingen. Het is traditie geworden dat ik dan verblijf in WestCord Hotel Schylge. Voor anderhalve week woon en werk ik daar en inmiddels ben ik vergroeid geraakt met het hotel en de mensen die er werken. Dit is echt één van de weinige hotels die ik vind aanvoelen als een warm bad. Sinds jaar en dag werken er dezelfde mensen, die je met een grote mate van gastvrijheid ontvangen. Ze kennen mij, dus ook mijn behoeften, eigenaardigheden en wensen. Als ik aankom bij de balie om in te checken, wil ik zeggen: “Zouden jullie…” En dan roepen ze in koor: “De krant ligt voor je klaar morgenochtend!” Omdat ik tijdens het Oerol-festival druk ben – wel op een heel leuke manier! – is het heel fijn dat zij werk uit handen nemen. Dit is de plek waar er voor mij gezorgd en over mij gewaakt wordt.

Ik fiets dan voorbij alle Oerol drukte en zit binnen een paar minuten in the middle of nowhere.

De ligging van het hotel is prachtig, want het ligt aan de enige natuurlijke baai van Nederland. Als het mooi weer is kun je op het terras zitten en heb je een prachtig uitzicht over het water. Vroeger ging ik veel naar Schiermonnikoog, maar sinds ik Terschelling ken wil ik bijna alleen nog maar hier naartoe. Ik houd van de zee en Terschelling heeft misschien wel de mooiste stranden van de wereld. Tijdens de uitzendingen van Oerol heb ik altijd twee uurtjes over en wat ik dan het liefst doe, is mijn fiets pakken om naar het Groene Stand te gaan. Ik fiets dan voorbij alle Oerol drukte en zit binnen een paar minuten in the middle of nowhere. Het enige wat je dan hoort is het ruisen van de zee, de wind, het helmgras en het gezoem van insecten. Dat is niet zo snel op zo’n korte termijn waar dan ook in Nederland, laat staan in het buitenland, te bereiken. Op dit plekje voel ik mij helemaal los van alles en iedereen; het is een perfecte plek om totaal te ontspannen.

Terschelling is dankzij deze plekken wat groter en omvattender dan andere Waddeneilanden.

Ik wil ook wel eens naar de historische kernen van de oude dorpjes fietsen. Terschelling is dankzij deze plekken wat groter en omvattender dan andere Waddeneilanden. Je leeft in een kleine, veilige en beschutte wereld, die toch alles te bieden heeft. Het enige wat nog niet helemaal optimaal is, is de ontvangst en verbinding van de Wi-Fi. Maar dat zal wel bewust zijn, haha! Het versterkt voor mij wel het eilandgevoel en dat geeft rust. Dat voel ik al als ik op de boot stap; de waan van de dag ligt dan direct achter me.

Zo at ik er bijvoorbeeld met Eberhard van der Laan (de Burgemeester van Amsterdam, red.) en zijn gezin, met Paul de Leeuw, met Loes Luca… noem maar op.

Na de uitzending, rond acht uur, ga ik traditiegetrouw naar het restaurant om te eten met de gast van de dag; iemand die naar Oerol komt om een voorstelling te bezoeken. Zo at ik er bijvoorbeeld met Eberhard van der Laan (de Burgemeester van Amsterdam, red.) en zijn gezin, met Paul de Leeuw, met Loes Luca… noem maar op. Terwijl we genieten van de heerlijke kaart en de wijnen, is dit de perfecte afsluiting van de dag. En het leuke is: gastvrouw Toos van het restaurant en de sommelier weten nog exact wat ik vorig jaar gegeten en gedronken heb! Na het diner en een goed glas rode wijn, ga ik wat rozig naar bed en dan kan ik er de volgende dag weer tegenaan.

Toen hebben we twee flessen wijn uit de keuken gehaald en tot middenin de nacht veel plezier gemaakt in de hal van het hotel.

Toegegeven: sommige avonden lig ik nét wat later in bed, haha! Zo herinner ik me nog een zaterdagavond, waarop ik samen met een aantal collega’s en vrienden laat terugkwam van een voorstelling. We wilden nog wat drinken, maar de bar van het hotel was al gesloten. Toen hebben we twee flessen wijn uit de keuken gehaald en tot middenin de nacht veel plezier gemaakt in de hal van het hotel. Ja, ook dat kan in Hotel Schylge!

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst