Hoe is Flang in de pan ontstaan?
‘Ik was vroeger eigenaar van Strandpaviljoen Heartbreak Hotel en had een Spaans restaurant. Toen ik dat verkocht, zijn ben ik met mijn partner Willemijn Steentjes een bed & breakfast begonnen op Terschelling. Ik ging vaak met de gasten het Wad op om ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. De gasten aten bij ons in de achtertuin aan tafel. We hebben de oude schuur gesloopt en er een mooie kookstudio gebouwd. De steentjes van de schuur zitten in de voorgevel. En zo is Flang in de Pan ontstaan. We organiseren workshops, van wildplukken tot culinair wadlopen tot zilte proeverijen.’
Wat is er zoal voor eetbaars te vinden in de Terschellinger natuur?
‘Heel veel, van paddenstoelen tot dennenappels, allerlei soorten planten, onkruid, verschillende zeewiersoorten, oesters, kokkels, mosselen. De vegetatie is heel rijk, en dan hebben we ook nog onze lammetjes, vis, runderen, kazen… We doen veel met schaal- en schelpdieren en we hebben ook een zilte tuin. Daar groeien zoutminnende planten, pioniervegetatie zoals zeekraal, oesterblad en zeeaster. Dat verbouw ik samen met een groep enthousiastelingen van stichting De Zilte Smaak.’
Wat is er verrassend aan Terschelling?
‘Dat het eiland niet op het vasteland lijkt. Je bent in een totaal andere wereld. Qua voedsel is het ook heel rijk doordat er heel veel variatie is in de verschillende natuurgebieden zoals het bos, duin, strand en wad. Al die verschillende natuurgebieden hebben verschillende vegetatie.’
Waarom moet men bij jou een excursie boeken als ze op Terschelling zijn?
‘Om het wad op te gaan en met je voeten op de zeebodem te staan. De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed. De Waddenzee staat in de top tien van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld, samen met de Kilimanjaro, Grand Canyon, rain forest Brasil en Great Barrier Reef, om maar even een paar namen te noemen. Het is heel bijzonder wat hier allemaal groeit. En dat je dat ook allemaal kunt eten maakt het juist heel interessant en leerzaam. Alles wat we doen is Waddengastronomie. Onze groentes komen uit de streek, van boeren van de coöperatie Boer&Chef. We houden ons aan de principes van Dutch Cuisine, wat betekent dat we voor tachtig procent plantaardig koken. Het eiland is maar zo groot, je mag het niet uitputten en niet meer dan twee procent van het totaal opeten, dan tast je het ecosysteem niet aan. We hebben het Duurzaam Inkoop Manifest ondertekend, een onderdeel van de internationale Sustainable Development Goals. Volgend jaar wordt dat al verplicht voor ondernemers. We vinden duurzaamheid heel belangrijk en daar zijn we veel mee bezig. Lekker eten van eigen bodem!’
Fout ontdekt? Laat het ons weten!
Er zijn 0 reacties geplaatst