Interview: Bert Kommerij

En zijn liefde voor het Java-eiland

Bert Kommerij zat in de jury van de prijsvraag wie het hotel op de kop van het Java-eiland mocht bouwen. Daarnaast onderhoudt hij een website en Facebook van het Java-eiland. Bert maakt ook audiotours en en hij had een 'meet the locals' keet op de fabcity campus; een evenement dat hier vorig jaar plaatsvond. Als cadeau tijdens het eerste bouwmoment heeft hij Harry en Jennifer Westers een steen gegeven, afkomstig van het oude pand dat hier ooit stond, precies in de vorm van het hotel.

Tekst gaat onder afbeelding verder Interview: Bert Kommerij

Bert: ‘Ik schrijf hoorspelen en luisterboeken en ik ben gek op internet, waardoor veel van mijn werk online te vinden is. Daarnaast doe ik voice-overwerk voor documentaires en commercials. WestCord Hotels ken ik van Vlieland. Mijn zus en zwager wonen er. Ik kom er geregeld dus dan weet je wie Harry Westers is. En wie kent het brood van Bakkerij Westers niet?’ ‘Als “actieve buurtbewoner” van het Java-eiland werd ik uitgenodigd om in de jury plaats te nemen om de laatste drie voorstellen voor het hotel te beoordelen. Tot mijn grote verrassing zag ik dat WestCord ook meedeed.

Het plan overtuigde de gehele jury direct: de samenwerking met de Hortus, de looks, het duurzame karakter, de naam; ofwel het totale pakket.’ Maar Berts ervaring met WestCord Hotels gaat ook nog verder terug. ‘Ik hou ervan om in veel verschillende situaties te werken. Zo was ik even nachtportier in het Fashion Hotel. Ik heb groot respect voor nachtportiers. Ze maken alles in orde voor de dagploeg, voeren een ondoorgrondelijke administratie, checken in en uit, sjouwen met koffers… Ik heb het een kleine maand gedaan. Een wereld ging voor me open.’ Hij vervolgt: ‘Sinds de zomer van 2001 woon ik met mijn man op het Java-eiland. We waren nooit van plan om hier te gaan wonen. Het kwam door een toevallige ruil. Nu willen we er niet meer weg. Het water, de boten, je raakt eraan gehecht. Deze buurt is gebouwd voor mooi weer, dan klopt alles. En de Kop is voor mij heilig gebied. Ik schrijf erover, hou een Kop Java Facebookpagina bij, fotografeer de ontwikkelingen en maak video’s.

Hoe mijn liefde voor het Java-eiland te verklaren is? Dat komt door de ruimte. Ik kom van Ameland en heb ook lang in de polder gewoond. Ik ben opgegroeid met ruimte. Als ik op de Kop sta waait het altijd en de mensen zijn ver weg. Dat is in een stad uniek. Ze willen vanaf het Java-eiland een brug bouwen naar Noord, maar ik moet het nog zien. Het zal het Java-eiland veranderen. Zoals Hotel Jakarta Amsterdam het Java-eiland gaat veranderen: leven in de brouwerij! Een plek vol verwachtingen. Ik ben heel benieuwd naar het hotel. Wat ik belangrijk vind aan een hotel is dat je het gevoel hebt dat je er al heel vaak bent geweest. Het moet vertrouwd voelen, maar niet te. Verder moet er iets te ontdekken zijn.’

Lees meer over de Kop van Java-eiland op de blog van Bert Kommerij. 

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst