BY ROCKLAND | HACKED BY

wordt gedragen in Hotel Jakarta

Kleren maken de man. Dat is niet alleen een welbekend spreekwoord, het is ook hartstikke waar! Dus wordt er veel aandacht besteed aan de outfits van het personeel in het nieuwe Hotel Jakarta Amsterdam. Zij krijgen bedrijfskleding die wordt ontworpen én gemaakt door BY ROCKLAND | HACKED BY – een samenwerking tussen de twee ondernemingen HACKED by__ en By Rockland.

Tekst gaat onder afbeelding verder BY ROCKLAND | HACKED BY

HACKED by__ is het kledingmerk van modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum en By Rockland is de onderneming van Sofie Rockland, die productlijnen realiseert voor de hotelindustrie. Samen ontwikkelen zij onderscheidende, duurzame bedrijfskledingpakketten met een ontwerperssignatuur en dat is precies waar WestCord voor Hotel Jakarta naar zocht.

Rockland werkt al een aantal jaar binnen de hotellerie en met haar bedrijf By Rockland vertaalt zij diverse hotelconcepten naar passende productlijnen. Van Slobbe en Van Benthum hebben op hun beurt als ontwerpers aan verschillende bedrijfskledingprojecten gewerkt – onder andere voor het Rijksmuseum. In 2014 lanceerden zij het duurzame merk HACKED by__, waarmee zij kledingcollecties realiseren uit overproducties en restantstoffen en -materialen uit de mode-industrie. Hierbij kun je denken aan kledingstukken en materialen die door een vertraging in het productieproces uiteindelijk niet meer in de winkels belanden. Over het algemeen worden deze items vernietigd en dat is een verspilling van grondstoffen. Van Slobbe en Van Benthum kopen deze stoffen en kledingstukken op en voegen er vervolgens een nieuwe ontwerp-laag aan toe, waardoor een uniek product ontstaat met een duidelijk signatuur. Deze kledingstukken kunnen alsnog in de markt gezet worden en zo wordt verspilling voorkomen.

Deze wijze van verduurzaming is voor WestCord Hotels een belangrijke reden geweest om juist By Rockland in de arm te nemen voor het maken van de bedrijfskleding voor de werknemers van Hotel Jakarta. Omdat in het hotel vooruitstrevende en gedurfde keuzes worden gemaakt, in zowel vorm als materialen, komt dit ook terug in de uitstraling van de kleding. En ook de historische locatie van het hotel – het Javaeiland – is bepalend voor de uiteindelijke ontwerpen. Zo vormt alles samen een mooi geheel. Het ontwikkelen van de kleding is momenteel in volle gang. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?

Dat zit zo. Voor de opbouw van het pakket worden verschillende vormen van re-cycling en up-cycling toegepast. By Rockland werkt dus met bestaande kledingstukken waaraan details toegevoegd worden of waarvan delen vervangen worden. Zo kan een bestaand overhemd verlengd worden met een stuk andere stof, waardoor dit item verandert in een jurk. Daarnaast worden kledingstukken gemaakt uit een combinatie van verschillende reststoffen of gerecyclede stoffen. Op die manier ontstaan nieuwe, duurzame ontwerpen met een uniek karakter. Natuurlijk wordt daarbij ook gekeken naar functionaliteit en comfort. Maar het ontwerp is niet het enige – er wordt verder gekeken. Zo worden er enkel kledingstukken gerealiseerd die gewoon in de wasmachine kunnen en verder geen chemische reiniging nodig hebben, want ook dat is belastend voor het milieu. Daarnaast zal het pakket zoveel mogelijk vervaardigd worden in samenwerking met lokale ateliers zodat de lijnen kort blijven, het transport minimaal is en de kwaliteit gegarandeerd wordt.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst