Art (Hotel) in Amsterdam

Home is where the art is

De Gemeente Vlieland deed mee aan ‘Spel Zonder Grenzen’ – zo ook Harry en Jennifer Westers. Zij reisden af naar Trentino, Italië. Het toeval wil dat een kennis van Wagon-Lits daar op vakantie was en in het publiek zat. Zij hadden plannen om een nieuw hotel te openen in Amsterdam, maar kregen het niet van de grond. Zo rees de vraag of Harry interesse had. En dat had hij. De plannen moesten wel binnen twee maanden rond zijn dat lukte, zodat het Art Hotel in 2001 open kon gaan.

Tekst gaat onder afbeelding verder Art (Hotel) in Amsterdam

Art in Amsterdam

Kunst in Amsterdam: de stad staat er vol mee. Ook veel gevels van gebouwen zijn versierd met kunstwerken. Al deze kunstwerken maken van Amsterdam één groot openluchtmuseum, met de Spaandammerbuurt in het bijzonder. Het aanbrengen van kunst in de openbare ruimte en aan gebouwen is sinds het begin van de vorige eeuw een traditie in Amsterdam. Hierdoor heeft de stad intussen een bijzondere collectie buitenkunstwerken opgebouwd. De kunstwerken zijn onder meer tot stand gekomen door opdrachten van gemeentelijke diensten, stadsdelen en woningbouwcorporaties. Kunstwerken die voor iedereen zichtbaar zijn op straten, in parken en op pleinen. De Woningwet van 1901, een socialistisch stadsbestuur en een clubje bevlogen architecten droegen eraan bij dat begin twintigste eeuw in west-Amsterdam de mooiste arbeiderswijk van Europa gebouwd werd: de Spaarndammerbuurt. De buurt is gebouwd in de stijl van de zogenaamde Amsterdamse School: een typische esthetiek, uitgevoerd in baksteen en buiten Nederland zeer beroemd.

In de lobby van Art Hotel hangt niet eerder getoond werk van Herman Brood, maar ook de kamers zijn behoorlijk kunstzinnig

Home is where the art is

Voor WestCord Hotels een logische stap om in deze kunstzinnige wijk dan ook het Art Hotel te openen in 2001. Home is where the art is, toch? WestCord Art Hotel Amsterdam is rustig gelegen in het stadsdeel Westerpark. Zoals de naam al doet vermoeden ademt het Art Hotel kunst. Je treft in alle openbare ruimtes boeiende exposities van diverse kunstvormen aan. In de lobby hangt niet eerder getoond werd van Herman Brood, maar ook de kamers zijn behoorlijk kunstzinnig. Boven elk bed hangt een levensgroot kunstwerk. Laat je verrassen door een uniek Amsterdams kunstwerk van Chiel van Zelst in een Superior Kamer. Je begint de dag goed in ontbijtrestaurant The Gallery en kun je uitrusten in de gezellige ART Brasserie, die dagelijks geopend is voor ontbijt, koffie (to-go), lunch, borrel en diner.

Spaarndam

De Spaarndammerbuurt ontleent zijn naam aan de Spaarndammerstraat die op zijn beurt op 20 november 1878 is vernoemd naar de plaats Spaarndam ten noordoosten van Haarlem, evenals de Spaarndammerdijk en het Spaarndammerplantsoen die de noordelijke en oostelijke begrenzing vormen. De arbeiderswoningen in de buurt waren vooral bestemd voor havenarbeiders, die hun werk in de nabije havens vonden. Blikvanger van de buurt was sinds 1891 de Maria Magdalenakerk, een ontwerp van Pierre Cuypers. Wegens bouwvalligheid werd de kerk in 1968 afgebroken. Op het terrein van de kerk kwam in 1972 het Domela Nieuwenhuisplantsoen.

Amsterdamse school

De beroemdste gebouwen in de Spaarndammerbuurt zijn de door Michel de Klerk ontworpen arbeiderswoningen in de stijl van de Amsterdamse School, gelegen bij het Spaarndammerplantsoen. In de jaren rond 1920 werden hier drie door hem ontworpen blokken neergezet. Het meest opvallende ontwerp is ‘Het Schip’, gelegen langs de Zaanstraat. De woningen waren ‘paleisjes voor de arbeiders’. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Ook een postkantoor was onderdeel van het blok. Nadat het postkantoor in 2000 zijn deuren had gesloten, is hier het Museum Het Schip gevestigd. Andere opvallende architectuur kwam in de jaren twintig van de hand van K.P.C. de Bazel aan het Zaandammerplein en van H.J.M. Walenkamp aan het Zaanhof.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst