Sluizen dicht, Ark op drift: storm!

2018 begint met flinke Westerstorm

Tekst gaat onder afbeelding verder Sluizen dicht, Ark op drift: storm!

Geschrapte vluchten, omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen: 2018 is met een fikse Westerstorm van start gegaan. Met windstoten van ver boven de 100 kilometer per uur gaf het KNMI dan ook al vroeg in de morgen code geel af.

Op het moment dat een groot deel van Nederland langzaam ontwaakte hadden de brandweer en  speciale ‘stormploegen’ van ProRail er al drukke uren opzitten, de hulpverleners kregen in de vroege ochtend al zo’n honderd meldingen door de storm. Terwijl het treinverkeer slechts licht ontregeld is in de ochtendspits, moet KLM noodgedwongen meer dan 100 vluchten schrappen, reizigers moeten gedurende de hele dag rekening houden met vertragingen.

In Urk sloeg de replica van de Ark van Noach los van de kade, en richtte een ravage aan in de haven. Het gaat om de Verhalen Ark, ruim 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog, een drijvend bijbelmuseum. De replica werd gebouwd in Dordrecht, en zou nog tot 28 februari 2018 moeten blijven liggen in de haven van Urk.

De combinatie van de storm en flink hoge waterstanden, zorgt er voor dat ook de Wadden de nodige problemen ondervinden. Diverse veerdiensten schrapte afvaarten, van en naar Texel wordt er helemaal niet gevaren. Met een waterstand van ruim 2.6 meter boven NAP, is besloten om meerdere sluizen en waterkeringen te sluiten, zoals de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Rijkswaterstaat verwacht dat de wind tegen het einde van de middag in kracht afneemt.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst