Jubileum met een fris tintje

Op het mooiste plekje van het Vlielandse strand vind je Strandpaviljoen ’t Badhuys. Dit prachtige strandpaviljoen wordt vol passie gerund door Leon en Diede Westers. Dit jaar merkt een mooie mijlpaal, het is namelijk vijf jaar geleden dat ‘t Badhuys volledig werd herbouwd én heropend. Bij zo’n jubileum moeten we natuurlijk wel even stilstaan!

Tekst gaat onder afbeelding verder Jubileum met een fris tintje

We gaan even terug in de tijd naar 2016. De plannen voor de grondige verbouwing van ’t Badhuys waren in de eerste instantie praktisch van aard. Rijkswaterstaat hanteert de regel dat alle paviljoenen langs de kust tien meter uit de duinvoet moeten staan. Het oude paviljoen stond hoog op palen, maar dat was nauwelijks zichtbaar, omdat het pand in de loop der jaren is ondergestoven door zand. Daarom moest ‘t Badhuys verder naar zee worden verplaatst en nog hoger op de palen; een uitgelezen kans om ‘t Badhuys na twintig jaar geheel te vernieuwen.

Het oude Badhuys werd afgebroken en de onderdelen werden vervoerd naar de omgeving Medemblik waar een deel van het oude Badhuys is gebruikt voor een nieuw paviljoen. Op Vlieland werd een compleet nieuw strandpaviljoen gebouwd, dat op palen van drie meter hoog staat. Leon wilde juist geen trendy, hippe zaak; het nieuwe pand moet passen in de omgeving van Vlieland. Daarom is er bijvoorbeeld gekozen voor een grote open haard waar je rustig kunt opwarmen na een lange strandwandeling en er is een lange bar waar je ’s avonds lekker aan kunt hangen. Vanaf daar kijk je de open keuken in, waar de verse vis, die is aangevoerd vanuit Harlingen, wordt bereid. Op het grote terras zijn er uiteraard loungebanken en buitenhaarden; heerlijk om ook op de frissere dagen en avonden te genieten van het uitzicht op de Noordzee. Zelfs de route naar ’t Badhuys is aangepakt en nóg leuker geworden. Het paviljoen loop je namelijk binnen via een twintig meter lange loopbrug. Deze is gemaakt in overleg met de Gemeente Vlieland en Rijkswaterstaat en past perfect bij de omgeving – zeker ook omdat de brug gemaakt is van hardhout. Op deze manier heeft ’t Badhuys zowel qua interieur als exterieur een totale metamorfose ondergaan, die perfect tot zijn recht komt in de omgeving van Vlieland. Op 13 april 2017 werd ‘t Badhuys feestelijk heropend!

En nu vijf jaar later is het reden voor een feestje. In de afgelopen vijf jaar zijn er al diverse hoogtepunten geweest. Want na nog geen drie maanden na de feestelijke (her)opening, werd de prijs ‘Beste Strandpaviljoen van Nederland 2017’ binnengesleept! De jury was vol lof over het interieur met industriële elementen, het duurzame karakter, de aandacht voor een schone omgeving en de uitstekende service. Een mooiere bekroning op het harde werken is er niet!

Ook werd ieder jaar een geweldig zomerfeest georganiseerd, genaamd Kaap West. Twee dagen lang genieten van livemuziek, hapjes en drankjes en 70’s, 80’s en 90’s hits. Vanaf 2021 wordt het strandfeest weer hervat, dus ben je begin augustus op Vlieland, zorg dat je erbij bent!

En de echte bekroning op vijf jaar het nieuwe Badhuys
is een eigen jubileumbier. Het team heeft namelijk de
handen ineengeslagen met de eilander bierbrouwerij
Fortuna Vlieland. Samen zijn ze om tafel gegaan om
een nieuw ambachtelijk bier te ontwikkelen, genaamd
Bries! Nu al het zomerbiertje van het seizoen. The
perfect serve? Ons eilandgoud serveer je lekker koud
met een partje limoen. En het lekkerste smaakt hij
natuurlijk met de voeten in het Vlielandse zand!

Bries – 4,7%

Ambachtelijk duurzaam gebrouwen en gebotteld op
Vlieland, puur duinwater, gerstemout, ongemoute tarwe,
hop, gist en een mix van Vlielander kruiden.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst