Jazz & cocktails

A match made in heaven

De wereld van cocktails is geëvolueerd. Hippe bars schieten als paddenstoelen uit de grond, de één nog leuker dan de ander.

Tekst gaat onder afbeelding verder Jazz & cocktails

Bars op rooftops of met geheime ingangen, geavanceerde technieken en zeldzame ingrediënten – de mogelijkheden zijn toereikender dan ooit en de cocktailscene is toegankelijker. Maar hoe elke cocktail ook ‘geshaked’ en ‘gestirred’ wordt, de basis van cocktails is gevormd voor en tijdens de drooglegging van het vooroorlogse Manhattan, mét muzikale begeleiding van het opkomende en opzwepende muziekgenre jazz.

Het woord ‘cocktail’, waarbij een mix van alcoholische dranken wordt bedoeld, werd begin 1800 al gebruikt. De eerste publicatie van een bartendershandboek waar een cocktail werd genoemd was in 1862: ‘How to Mix Drinks’ door Jerry Thomas. Een belangrijk ingrediënt dat cocktails onderscheidt van andere dranken in dit handboek was het gebruik van bittertjes. Ondanks deze geschiedenis was het pas ten tijde van de drooglegging dat de cocktail pas echt populair werd. Hoe dat komt? De kwaliteit van alcoholische dranken ging natuurlijk sterk achteruit doordat er voornamelijk illegaal gestookt werd. De productie van whisky was moeilijk, daarom werd er voornamelijk gin gestookt, omdat dit niet hoeft te rijpen en makkelijker te stoken is. Maar om de slechte smaak hiervan te maskeren werden er smaken aan toegevoegd zoals honing en fruitsappen. Zoete cocktails zijn namelijk snel weg te werken, zeker als het gevaar van inval op de loer ligt. Er was geen wijn en bier meer beschikbaar, de cocktails namen hun plaatsen in.

Tegelijk met de opkomst van de cocktail is de opkomst van de muziekstroming jazz. Jazz bestond al langer, maar werd echt populair in de jaren ’20. De illegale cafés, speakeasies beter gezegd, vormden namelijk een zeer belangrijke rol voor de voornamelijk donkere jazzartiesten. Doordat de speakeasies illegaal waren vonden de musici hier ruime werkgelegenheid. Ook sloten ze bondschappen met gangsters die een groot deel van de speakeasies beheerden en konden zo profiteren van wat voor velen ‘dorstige’ jaren waren.

De band tussen de cocktails en jazz bestaat al lang en is erg hecht. De plek waar deze twee mooi samenkomen is in NY Basement in Hotel New York. Hier waan je je in het vooroorlogse Manhattan en schalt Louis Armstrong en Nat King Cole met enige regelmaat door de speakers. Als wij vragen aan Wouter Saarloos, Head Bartender bij NY Basement, welke cocktails hij associeert met jazz zegt hij het volgende: ‘Jazz is van origine een geïmproviseerde muziekstijl wat je kunt vergelijken met improviseren als het gaat om cocktails. Hoe jazz varieert in ritmes, toonhoogtes en instrumenten zo variëren cocktails qua smaak, geur en dranken die worden gebruikt. Om uiteindelijk als een harmonie samen te komen. Voor mij hebben de Old Fashioned of een French 75 de meeste associatie met jazz.’

Klassieke cocktails uit die tijd zijn bijna allemaal met whisky of gin. Wouter: ‘Als ik moet kiezen welke cocktail ik het liefste maak met deze ingrediënten zijn dat met whisky en bourbon de Old Fashioned en met gin de Gin-Fizz. Ik hou persoonlijk van pure smaken waar je niet zoveel aan toe hoeft te voegen. Aan de andere kant zijn dit de classics waar je eindeloos mee kunt variëren. Dit zorgt ervoor dat je je gasten ook eens een eigen twist kunt schenken wanneer er gevraagd wordt naar één van deze classics.’

De cocktailwereld van nu ziet er heel anders uit dan vroeger. Wouter omschrijft het als volgt: ‘De techniek is nu veel verder ontwikkeld dan toen. De cocktailscene heeft nu een veel groter draagvlak en door social media kan iedereen over heel de wereld zijn of haar nieuwste creaties delen. Er zijn meer geavanceerde distilleertechnieken waardoor er meer gespecialiseerde dranken gemaakt kunnen worden. Wat ik zoveel charme vind hebben is dat ondanks dat bartenders toen beperktere middelen hadden dan dat wij nu, zij toch de basis hebben gelegd voor hoe groot de cocktailscene nu is. Alles is terug te halen naar de klassieke cocktails van voor en tijdens de drooglegging, alleen geven wij daar anno nu een nieuwe twist aan.’

‘This is a gentleman’s drink’
Als we het hebben over muziek en drank, in dit geval Jack Daniels Tennessee, dan is Frank Sinatra natuurlijk wel nummer één. Hij genoot altijd van zijn favoriete drank en nam dit ook in kratten mee over de wereld tijdens tournees. Hij dronk zijn Jack eigenlijk vrij simpel met ijs en een beetje sodawater. Huisartiest Frank in Person brengt in NY Basement in Hotel New York bijna maandelijks een eerbetoon aan de Ol’ Blue Eyes.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst