Interview: Wesley Sneijder

Man on a mission

Icoon Wesley Sneijder. Onlangs speelde hij zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Na 31 goals, 133 interlands en zes eindtoernooien zit de interlandcarrière van de Utrechtse recordinternational er nu echt bijna op. Maar stil zit Wesley zeker niet. Zo speelt hij nu bij Al-Gharafa in Qatar en is hij ambassadeur voor de Cruyff Foundation. Wij spreken hem over dit mooie initiatief.

Tekst gaat onder afbeelding verder Interview: Wesley Sneijder

Wesley Sneijder helpt na zijn mooie carrière als international de missie van Johan Cruijff voort te zetten: jeugd vooruitbrengen door beweging. Wesley werd in 2004 Talent van het Jaar. Hiermee verdiende hij zijn eigen Cruyff Court, die hij opende in de Utrechtse wijk Ondiep. Sindsdien volgt hij het werk van de Cruyff Foundation. Wesley is erg trots dat hij nu als ambassadeur mag optreden voor de foundation die Johan Cruijff, voor wie hij veel bewondering heeft, heeft opgericht. Wesley: ‘Ik vind het te gek dat zij zorgen dat kinderen zich ontwikkelen door te sporten en spelen. Met mijn rol als ambassadeur mag ik me inzetten om het werk van de Cruyff Foundation meer bekendheid te geven en dat vind ik geweldig om te doen! De Cruyff Foundation heeft mooie projecten waarmee ze jeugd de ruimte geven, maar ook zorgen dat deze kinderen zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en leren samenwerken’.

Wesley: ‘Het allermooiste zou ik het vinden om samen met mijn vriend Johnny de Mol en zijn stichting Movement on the Ground een Cruyff Court te realiseren in of nabij een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos’

Een grote wens van Wesley is om zich als ambassadeur van de Cruyff Foundation hard te maken voor vluchtelingen. Hij vindt de Cruyff Foundation on Tour, waarbij zij met een mobiel Cruyff Court langs asielzoekerscentra gaan om kinderen daar een mooie sportweek te bezorgen, dan ook een geweldig initiatief. ‘Het allermooiste zou ik het vinden om samen met mijn vriend Johnny de Mol en zijn stichting Movement on the Ground een Cruyff Court te realiseren in of nabij een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Juíst hier zouden kinderen een veilige speelplek zo goed kunnen gebruiken. Zij leven in onmenselijke omstandigheden en hebben het echt nodig om even “gewoon kind” te kunnen zijn.’

Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts: voetbalveldjes in de wijk. Een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij.

De maatschappelijke relevantie van de Cruyff Foundation is groter dan ooit: kinderen zitten steeds meer achter een scherm, ze bewegen te weinig en spelen minder buiten. Hun wereld wordt individualistischer en overgewicht neemt toe. Daarnaast zijn er plekken op de wereld waar veel armoede, drugsmisbruik en genderdiscriminatie is. Hierdoor krijgen kinderen niet de kans om het maximale uit zichzelf te halen of belanden zelfs op het verkeerde pad. Voor al deze kinderen kan sport voor verandering zorgen. Sport is namelijk een universele taal voor kinderen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, religie of beperking. Sport zorgt voor persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en verbinding. Iets waar ieder kind, waar ook ter wereld, recht op heeft. Daarom geeft de Cruyff Foundation kinderen de ruimte. Om ze in beweging te brengen én te houden.

Foto: CRUYFFCOURTWESLEYSNEIJDER.NL

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst