Het Euro Songfestival 2020 komt naar Rotterdam!

Duncan Laurence had nog niet de laatste confetti van zijn podiumoutfit geveegd of de speculaties kwamen al op gang: waar zou het Songfestival gehouden worden? Het mooie Maastricht was een grote kanshebber, maar het winnende gouden ticket werd door de Maasstad gewonnen. En daar is Rotterdam met recht blij mee, want tijdens het Eurovisie Songfestival zullen er veel mooie plaatjes te zien zijn van de stad waar het gebeurt. Roel Dusseldorp, general manager van Hotel New York Rotterdam vertelt enthousiast over het bidbook dat de stad zal kleuren.

Tekst gaat onder afbeelding verder Het Euro Songfestival 2020 komt naar Rotterdam!

De organiserende omroepen hebben een video met Duncan Laurence in de hoofdrol de winnende stad bekendgemaakt. ‘In een stad waar iedereen anders mag zijn’, zegt de zanger over Rotterdam in de video, waar hij voor de Erasmusbrug staat. In de video wordt Nederland als gastland geïntroduceerd aan de hand van beelden van verschillende steden, mensen en festiviteiten.

Met zes finaleplaatsen in de laatste zeven jaar, met als absoluut hoogtepunt de winst van Duncan Laurence in mei, telt Nederland weer mee op het Eurovisie Songfestival. Het Songfestival zal worden georganiseerd in Ahoy, waar eerder grote evenementen plaatsvonden als Vrienden van Amstel Live, de kersteditie van Toppers in Concert en North Sea Jazz. De eerste halve finale vindt op 12 mei plaats, de tweede halve finale op 14 mei en de finale uiteindelijk op 16 mei. ‘Het is geweldig dat we komend voorjaar het Eurovisie Songfestival en al haar fans mogen verwelkomen in onze stad! Ik ben ervan overtuigd dat Rotterdam alle liefhebbers van het Songfestival over de hele wereld een onvergetelijk 65ste Eurovisie Songfestival zal geven. We gaan er een geweldig feest van maken’, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb in een reactie op de website van de stad.

Tv-shows
De grote tv-shows van het Eurovisie Songfestival vinden plaats in Ahoy, een van de meest veelzijdige evenementenlocaties van Nederland. Naast de twee halve finales (12 en 14 mei) en de afsluitende grote finale (16 mei), vinden ook diverse repetitieshows plaats waarbij fans aanwezig kunnen zijn. Bovendien trekt het evenement ook vele (inter)nationale journalisten. Eric van Stade (algemeen directeur AVROTROS), Cornald Maas (commentator, songfestivalexpert) en Jan Smit (commentator, zanger) blijven in 2020 onderdeel van de commissie. Hun jarenlange ervaring binnen het Eurovisie Songfestival en opgebouwde netwerk is van grote waarde bij de selectie van de Nederlandse inzending. Ze verwelkomen drie nieuwe gezichten. Radio-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga treden met hun passie voor muziek en groot muzikaal netwerk toe tot de commissie. Het duo kent de muziekindustrie van binnenuit en heeft inmiddels iedere Nederlandse artiest in hun radiostudio ontvangen.

Complimenten
De handtekeningen werden gezet door verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (D66, toerisme) en directeur Gerard Timmer van de NOS. Hiermee verplicht Rotterdam zich om te doen wat er in het destijds ingediende bidbook werd beloofd, zoals het investeren van 15,5 miljoen euro in de organisatie – de dekking daarvan is inmiddels rond –, het reserveren van minimaal drieduizend hotelkamers voor delegaties en hun entourage plus het langdurig beschikbaar stellen van Ahoy, waar in totaal negen shows plaatsvinden. ‘Met ons bid hebben we de organisatie ervan overtuigd dat Rotterdam dit kan én er klaar voor is. Graag laten we alle Songfestivalfans Rotterdam zien: divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy als prachtige eventlocatie. De komende maanden gaan we keihard aan de slag om samen met onze partners een geweldig evenement neer te zetten. Een feest van iedereen, voor iedereen. Waarbij Nederland het gastland is en Rotterdam het podium.’ Aldus wethouder Said Kasmi.

Vooral Rotterdam Ahoy krijgt veel complimenten voor de grote hoogte (22,5 meter) en het stevige dak (draagkracht 280 ton). ‘Ahoy biedt daarmee alle mogelijkheden om er state of the art-shows te kunnen produceren’, oordelen de omroepen. Het budget van 15,5 miljoen euro stemt ook tot tevredenheid. Rotterdam gaat nu verder met het op poten zetten van dit megaspektakel. Inmiddels is duidelijk dat het college van B en W brede steun heeft in de gemeenteraad voor de dekking van de 15,5 miljoen euro. Dat komt voor een groot deel (11,4 miljoen) uit de algemene middelen. Één miljoen wordt betaald door de provincie Zuid-Holland. Binnenkort zal onder meer besloten worden waar de openingsceremonie wordt gehouden – het Nieuwe Luxor is in de running – en waar het Eurovision Village een plekje krijgt. De Binnenrotte werd eerder als mogelijke optie genoemd.

Make it happen
Roel Dusseldorp, general manager van Hotel New York Rotterdam: ‘Vanuit mijn rol als voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, een brancheorganisatie, ben ik nauw betrokken geweest in het proces rondom de hotelkamers in het bidbook. Met alle aangesloten hotels hebben we een heel mooi aanbod gedaan richting organisatie qua aantal kamers die we voor hen beschikbaar zouden maken, maar zeker ook qua prijs. Belangrijk is dat we als hotels met elkaar hebben afgesproken dat we allemaal een vast percentage van onze kamers beschikbaar zouden stellen, op die manier hebben wij namelijk de vereiste aantallen kamers binnen de stad Rotterdam kunnen houden. Dit alles heeft er mede voor gezorgd dat Rotterdam als locatie gekozen is. We krijgen met de toewijzing van Rotterdam als gast stad een unieke kans om ons nog meer op de kaart te zetten als hotspot. Voor Hotel New York is de komst van het Songfestival naar Rotterdam natuurlijk ook hartstikke leuk. Een groot deel van onze kamers zijn toebedeeld aan de organisatie. Op dit moment weten wij nog niet op welke wijze deze kamers gebruikt zullen worden, hier komt pas ergens in februari 2020 meer duidelijkheid over. Dat ook ons hotel in het teken zal staan van het Songfestival is natuurlijk iets wat wel zeker is. Rondom dit mega-event zullen wij als Hotel New York ook zeker het een en ander organiseren. De ervaringen die we hebben gehad in 2018 met de MTV European Music Awards waren dusdanig leuk dat we nu al uitkijken naar het Eurovision Songfestival Rotterdam 2020.’

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst