'Ik geef altijd 100%'

Giovanni van Bronckhorst vertelt

De geboren Rotterdammer en hoofdtrainer van voetbalclub Feyenoord heeft niet alleen een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam voor het kampioenschap met Feyenoord in 2017 – hij heeft nog zoveel meer prijzen op zijn naam staan.

Tekst gaat onder afbeelding verder Interview: Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst (42) schaart zich op nummer zes in een bijzonder rijtje van trainers die maar liefst drie nationale prijzen op hun conto wisten te schrijven en ook als voetballer prijken prachtige clubs als Glasgow Rangers, Arsenal, Barcelona en hoofdprijzen in de Champions League, Supercopa en FA Cup op zijn indrukwekkende CV. Toch is Gio een nuchtere jongen gebleven die zichzelf iedere dag 100% geeft en volledig met zijn team voor zijn doel gaat. Niet alleen bij Feyenoord, maar ook bij zijn eigen stichting: samen met zijn vrouw Marieke zet hij zich in voor zijn Giovanni van Bronckhorst Foundation om jonge kinderen een mooie toekomst te geven. ‘Mensen blij maken en succes delen, dat is het mooiste dat er is’ – aldus Van Bronckhorst. En dat is nog niet alles, want de Rotterdammer en WestCord Hotels zijn geen vreemden van elkaar. Zo heeft de trainer met zijn club een genoten van een kerstdiner in NY Basement én ze vierden hun kampioenschap op het ss Rotterdam. Een echte 010’er dus en daarom waren we benieuwd of Giovanni het aandurfde om geïnterviewd te worden in een magazine dat helemaal in het teken staat van het nieuwe Hotel Jakarta in 020.

Je hebt zulke mooie successen  behaald – zowel als voetballer als op persoonlijk vlak. Wat is jouw stille kracht?

‘Ik denk de combinatie van talent en mijn karakter. Als kleine jongen had ik al aanleg en talent, maar ik denk dat mijn karaktereigenschap dat ik er altijd honderd procent voor ga bepalend is. Dat had ik als voetballer en dat heb ik nog steeds als coach. Ik ben van origine rustig en ik kan goed met druk omgaan; dat heb ik wel geleerd in de hectische voetbalperiode.

En waarmee onderscheidde jij je destijds van andere profvoetballers?

‘Je kunt jezelf niet vergelijken met anderen, want iedere speler heeft zijn unieke kwaliteiten en talent. Ik zie wel overeenkomsten met andere spelers die de top bereikt hebben of voor het nationale elftal uitkomen en dat is dat ze altijd het beste uit zichzelf halen. Jezelf maximaal geven – iedere dag, iedere training, iedere wedstrijd. Dat is een voorwaarde om aan de top te komen en te blijven, daar geloof ik heilig in en dat breng ik ook over naar de jongens in mijn team.

Wellicht ook interessant:

Feyenoord-fans uit Australië verrast op het ss Rotterdam

Feyenoord-fans uit Australië verrast op het ss Rotterdam

Het was zo'n leuk idee. Zoon Oliver werd in 2004 geboren en Dick nam zich toen voor dat als Feyenoord kampioen zou worden hij dit samen met hem …

Naast het voetbal zijn jouw vrouw Marieke en jij ook enorm maatschappelijk betrokken en hebben een mooie stichting opgericht voor kinderen uit groep zeven en acht met een leerachterstand. Wat willen jullie het liefst bereiken met de Giovanni van Bronckhorst Foundation?

‘We willen zoveel mogelijk kinderen helpen om een mooie toekomst te krijgen. Mijn vrouw Marieke heeft een achtergrond in het onderwijs en is het meest bij de Foundation betrokken nu ik trainer bij Feyenoord ben. Het doel is om onderwijs en sport te verenigen, het zelfvertrouwen van de kinderen een boost te geven en hen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. En het gaat goed – supergoed zelfs. Die kinderen zijn zo blij! Ze hebben het gevoel ergens bij te horen en dat gevoel kennen ze helemaal niet.’

Jullie zijn ook naar Indonesië geweest met de stichting. Wat hebben jullie daar precies gedaan?

‘We hebben er een voetbalclinic gegeven; het was een soort pilot om te kijken of het daar ook zou werken. Ik was dankbaar om daar te mogen zijn en die kinderen te inspireren, maar ik was na afloop wel overtuigd dat we eerst in de regio Rotterdam iets goeds neer moeten zetten en dan wellicht in de toekomst kunnen uitbreiden. We willen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen helpen, maar we gaan wel voor kwaliteit boven kwantiteit.’

Foto: Feyenoord Rotterdam / John de Pater

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst