Wij presenteren met trots; Café Willem Albert

Een man die met sierlijke letters Groninger geschiedenis en Hollandse historie schreef.

Het kloppend hart van The Market Hotel, de huiskamer van Groningen, hier kom je om een borrel te drinken op het terras of om uitgebreid te dineren met een mooi gezelschap. Een restaurant met karakter, een toegankelijke maar ook vernieuwende menukaart en een plek waar het voelt alsof deze zaak er altijd al zat. Dit waren de uitgangspunten voor het nieuw te openen restaurant van The Market Hotel. Een mooie uitdaging, maar waar ga je beginnen? En opeens was daar… Willem Albert Scholten.

Tekst gaat onder afbeelding verder Wij presenteren met trots; Café Willem Albert

Willem wie?

 Willem Albert Scholten, geboren in Loenen en groot geworden in Groningen, leefde van 1819 tot 189. Met zijn tientallen fabrieken was hij ’s wereld eerste echte landbouwindustrieel en multinational. Willem Albert Scholten bouwde zijn fabrieken op het gebied van aardappelzetmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Deze stonden ook ver over de grens tot Russisch Polen en Oostenrijk-Hongarije aan toe.  Hiermee was hij de eerste industriële multinational van Nederland was en vergaarde zo zijn fortuin.

Maar Scholten zat niet alleen in de landbouw. De in 1873 opgerichte Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM) – wat later de Holland-Amerika Lijn zou worden – kampte met een moeizame tewaterlating. De grootste uitdaging was het vinden van financiers die het lef en de durf hadden om te investeren in een nieuwe rederij. En toen plotseling meldde zich daar, helemaal uit Groningen, een ras-ondernemer met een grote zak geld en werd in één klap grootaandeelhouder. Ook stelde hij de voorwaarde dat er een schip naar hem zou worden vernoemd en zo geschiedde.

Hierin ligt een bijzondere link met WestCord Hotels. Het ss Rotterdam, voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn zijn beide zusterhotels van The Market Hotel. Ook is de naam Scholten terug te vinden in de glas-in-lood ramen van de oude wachtruimte in Hotel New York. (we hebben hier een foto van. Mocht het lukken met de opmaak is het mooi als dit erbij past).

Het huis aan de Grote Markt

Met zijn opgebouwde fortuin had Scholten grote plannen. Hij wilde zijn eigen paleis bouwen in het hart van Groningen. Hij kocht een drietal panden op aan de Grote Markt, liet deze afbreken en bouwde hier een enorm huis die hij in 1881 samen met zijn familie betrok.

Aan het pand hangt echter ook een beladen en trieste geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is het huis in beslag genomen door de nazi’s en gebruikt als één van de hoofdkwartieren van de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. Gedurende de oorlog zijn vele verzetsstrijders zijn hier gevangengezet, verhoord, gemarteld en later gefusilleerd. Bij de bevrijding van Groningen werd het gebouw hevig beschoten, in brand gestoken en is het uiteindelijk volledig verwoest.

Nu, vele jaren later, is op exact deze plek The Market Hotel gebouwd.

Vanwege de historische verbintenis en het verhaal van deze bijzondere Groninger kan het niet anders dan het restaurant in The Market Hotel naar Willem Albert Scholten te vernoemen. Als eerbetoon én als herinnering aan onze gezamenlijke geschiedenis. Hij verdient een plek in de stad, centraal in Groningen, te midden van zíjn stadjers.

Café Willem Albert

In Café Willem Albert ben je van ontbijt tot sluitborrel en alles ertussen van harte welkom. Geheel passend bij de naam en de plek wordt hier gekookt volgens de ‘Nederlandse keuken’. Oftewel, Oudhollandse gerechten in een nieuw jasje, Nederlandse gerechten met een verrassende twist maar ook gewoon de klassiekers van eigen bodem. Wat dacht je van sushi van tonijn & boerenkool (zie volgende pagina) of waterzooi van Noordzeevis? Chef Cor Albert gaat je hoe dan ook verrassen!

Foto’s credits:

Bogaerts, Portret van Willem Albert Scholten (1819-1892), olieverf op doek, Collectie Veenkoloniaal Museum Veendam

&

Henk Kuipers, Stoomschip ‘W.A. Scholten’, 2018, potloodtekening, Collectie Veenkoloniaal Museum Veendam

J.G. Kramer, Groningen : Grote Markt oostzijde : Scholtenhuis. Met markt, Groninger Archieen

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst