Tijdens het hele bouwproces van Hotel Jakarta Amsterdam heeft WestCord Hotels de principes van BREEAM gevolgd. Dit is één van de meest belangrijke duurzaamheidskenmerken ter wereld. Het vormt de graadmeter voor een duurzaam bouwontwerp, de constructie ervan en de uiteindelijke operatie. Hierbij kun je denken aan energie- en waterverbruik, vervoer, gebruik van materialen en de afvoer van afval. Een belangrijke keuze was het gebruik van hout als bouwmateriaal. Niet alleen voor de afwerking maar ook voor de constructie. De houten muren van de hotelkamers zijn namelijk dragend, waardoor bij de kamers het gebruik van beton geminimaliseerd is. Daarnaast is er in het ontwerp van het gebouw voor gezorgd dat er voldoende daglicht in alle ruimtes binnenkomt. Dit is niet alleen prettig voor de gasten, maar ook is er zo minder verlichting nodig. En op sociaal gebied zijn er eveneens belangrijke onderdelen bij BREEAM. Zo moeten omwonenden nauw betrokken en ingelicht worden over de gang van zaken. Leuk feitje: de beoogde BREEAMscore is 75,5 procent. Dit is de hoogst behaalde score in Nederland tot nu toe!
Let the sun shine!
Door de gehele bedrijfsvoering heen probeert Hotel Jakarta Amsterdam zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Net als in het ontwerp van het gebouw zelf. Daarom is het hotel rondom het hele gebouw voorzien van zonnepanelen. Het dak van het atrium bestaat uit maar liefst vierhonderd vierkante meter op maat gemaakte en geïsoleerde zonnepanelen. Bijzonder aan deze panelen is dat ze voor vijftig procent licht doorlaten. Dit is noodzakelijk voor de planten in de binnentuin die voldoende zonlicht moeten krijgen om gezond te blijven. Daarnaast is elke hotelkamer voorzien van een zonnepaneel, bevestigd aan het balkon. Ook hiermee wordt extra energie opgewekt. Met de zonneconnectoren kan straks het douchewater opgewarmd worden, maar ook wordt de stroom opgewekt voor de warmte- en koudeopslagsystemen in de garage. Het koude water wordt in de zomer gebruikt om het gebouw te koelen en tegelijkertijd, door natuurlijke invloeden, opgewarmd en opgeslagen zodat het in de winter gebruikt kan worden om het gebouw op te warmen.
Vrijdag 21 juli 2017: Hoogste punt Hotel Jakarta
Vlak voor de traditionele bouwvak was er op de bouwplaats een hoogtepunt te vieren. Letterlijk, want op 21 juli was het hoogste punt van het hotel officieel bereikt. Dat werd gevierd met een borrel voor de bouwlieden en daarnaast was het de ultieme gelegenheid om het uitzicht eens goed te bewonderen. Ook Harry en Jennifer waren aanwezig om de bouwlieden te bedanken voor al het harde werk en om het gebouw natuurlijk nog eens grondig te inspecteren.
Donderdag 14 september: Uitkiezen van planten
Dit was een belangrijke dag voor Hotel Jakarta Amsterdam. Voor het meest unieke aspect van het hotel, de subtropische binnentuin, zijn de bomen en planten uitgekozen. De kassen van COPIJN zijn één van de grootste kassen van Nederland, vol fauna afkomstig van over
de hele wereld. De bomen en planten zijn gekozen op basis van het advies van de Hortus
Botanicus in Amsterdam. De mooiste hebben een lintje gekregen met het label van Hotel
Jakarta Amsterdam. Nu het transport en plaatsen nog…
Oktober: Dak dicht!
Begin oktober was het eindelijk zo ver, een bijzondere mijlpaal in de voortgang van de bouw. Het dak is helemaal dicht. En dat is zeer belangrijk, want nu kan er begonnen worden aan de afbouw, betimmering van het interieur en het beplanten van de tuin. Het einde komt nu langzaam maar zeker in zicht!
Nog een bijzonder aspect aan Hotel Jakarta Amsterdam: de vooraf gefabriceerde hotelkamers. Bijna driekwart van de kamers zijn modulair gebouwd, dat wil zeggen dat ze van tevoren in elkaar zijn gezet, compleet met wanden, vloer, badkamer, toilet en balkon. Deze zijn in elkaar gezet bij Ursem Modulaire Bouwsystemen. Elke twee uur rolde er een hotelkamer van de lopende band. Nadat alle kamers af waren werden ze klaargemaakt voor transport. Vervolgens zijn ze binnen vier weken allemaal op elkaar gestapeld. En daar is nog iets bijzonders aan, de modules zijn namelijk zonder tussenconstructie op elkaar gestapeld. Net als legosteentjes!
Fout ontdekt? Laat het ons weten!
Er zijn 0 reacties geplaatst