Op pad met de e-bike

5 bijzondere routes om Nederland te ontdekken

Fietsen is heerlijk. Je beweegt, je bent buiten en je ontdekt stad en natuur terwijl je geniet van de frisse buitenlucht. Nederland is een fietsland pur sang. Overal vind je fietsknooppunten en voorbedachte routes zodat je zelf geen route hoeft te bedenken. Op de gewone fiets kun je vaak al mooie tochten maken, maar met een e-bike kun je écht afstanden afleggen. Ideaal voor bijzondere fietsroutes die net even te lang zijn voor de gewone fiets. En laat het nou net zo zijn dat e-bikes tegenwoordig bijna populairder zijn dan een gewone fiets. Dus wij zeggen, spring op je elektrische stalen ros óf huur er eentje en volg één van volgende bijzondere e-bikeroutes!

Tekst gaat onder afbeelding verder Op pad met de e-bike Electric bicycle in Dutch national park The Veluwe with blooming heathland, The Netherlands

1. Rondje Elfsteden 265 km

De Elfstedenfietsroute kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Elk jaar wordt de Fietselfstedentocht gereden op Pinkstermaandag. Zo’n 15.000 deelnemers razen door de Friese polders en leggen de tocht binnen dag af. Leg je de route in een aantal dagen af met de e-bike dan kun je in alle rust genieten van alle cultuur- en natuurschatten die Fryslan te bieden heeft. Elke stad heeft zijn eigen charme en tussen de steden boeit de Friese natuur van begin tot eind.

2. Volg de Noordzee – Den Helder tot Sluis 330 km

Deze route is wel vrij bijzonder te noemen. Want route, tja, je hoeft eigenlijk alleen maar rechtdoor te fietsen. Bij deze route volg je de Noordzee van Den Helder tot Sluis, of andersom. Deze meerdaagse fietstocht leidt je door duingebied, langs leuke kustplaatsjes zoals Egmond en Noordwijk en door vissersdorpjes als IImuiden en Katwijk. Met de fiets door het waterrijke Zeeland is het natuurlijk ook genieten van pontjes en gezellige dorpjes. En heb je langs de kust wind tegen, geen probleem met de e-bike!

3. Waterrijk Oldambt 54 km

Vanuit Groningen moet je eerst met de trein naar Winschoten, maar dat is zeker de moeite waard. Hier start je fietstocht door waterrijk Oldambt en gelijk ook een geschiedenisles. Deze regio speelde namelijk een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hier werd de slag bij Heiligerlee gewonnen, de eerste overwinning van de opstandelingen tegen de Spanjaarden. Langs de route vind je het standbeeld van graaf Adolf van Nassau. Vervolgens fiets je via het Scheemdermeer naar het Midwolderbos, dat bij de Ennemaborg hoort, gebouwd in 1391. Daarna vervolg je de weg naar een van de grootste meren van Nederland, het Oldambtmeer. Zeker de moeite waard om even te pauzeren en uit te kijken over het water. Ook bezoek je op de route beide vestingdorpjes Oudeschans en Nieuweschans. Na deze onderdompeling in Groningse geschiedenis zet je weer koers naar Groningen.

4. De Oude Maasroute 67 km

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Ben je in Rotterdam, stap dan met je fiets op de Waterbus, de stad uit. Dat is al een belevenis op zich. Voor deze route stap je af in Dordrecht volg je de Oude Maasroute. Deze route begint bij het drukst bevaren drierivierenpunt van ons land, waar de Oude Maas, Noord en Beneden Merwede samenkomen. Vervolgens fiets je door het historische Dordrecht zo de Biesbosch in, een uniek en ruig natuurgebied. Hier kun je nog een uitstapje maken met de kano of fluisterboot. Je laat de Biesbosch achter je en fiets de polders in langs de vele dijken die je daar vindt. De route leidt je verder langs Puttershoek, waar met name de 16e-eeuwse haven goed bewaard is gebleven. Via het eiland (je leest het goed) IJsselmonde koers je uiteindelijk aan op de Rotterdamse haven waar je je kunt verbazen over de enorme containers die er opgeslagen zijn. 

5. Langs de rand van de Veluwe. 53 km 

Langs de rand van de Veluwe vind je de Hanzesteden Elburg en Hattem. In deze steden herbeleef je de rijke handelsgeschiedenis waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. Deze fietsroute leidt van Elburg naar Hattem weer terug. De volgt het spoor van de oude Hessenwegen, deze voormalige handelswegen werden gebruikt door Duitse kooplieden uit Hessen. Met een paar kleine omwegen fiets je ook nog door de prachtige bossen van de Veluwe en langs Paleis ‘t Loo. Deze route heeft van alles wat.

Bonusroute – De pontjesroute 51 km

Boven Amsterdam vind je een prachtig stukje polder. Op de route rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer heb je maar liefst vier pontjes waarmee je de overtocht moet maken om je route te kunnen volgen. Bij twee pontjes moet je zelf overvaren, een aanrader met kids! Op de route vind je diverse natuurgebieden, dijken, molen en leuke dorpen als Castricum, de Rijp en de Woude. Ideaal voor een pitstop.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst