Where music is made

Jonge schrijvers en muzikanten vechten voor hun plek op vele schrijverskampen van bekende artiesten. ‘New Wave’ – waar onder andere Lil’ Kleine en Ronnie Flex toe behoorden – braken beiden door ná samenkomen in een schrijverskamp. Maar wat is het eigenlijk en waar houden artiesten zich tijdens zo’n kamp schuil?

Tekst gaat onder afbeelding verder Where music is made

Schrijverskampen zijn unieke ervaringen om veel te leren. De uitverkorenen die onderdeel uit mogen maken van een schrijverskamp, werken samen met artiesten en bundelen krachten, krijgen soms zelfs uitgebreide workshops, van logopedie tot management, maar wat ze vooral gaan doen is schrijven en oefenen. Ervaren artiesten brengen hun ‘skills’ over en zij helpen de talenten met schrijven, waar de talenten juist weer nieuwe inzichten brengen aan de artiesten. Sommige artiesten gaan ook alleen op schrijverskamp, met hun huidige band bijvoorbeeld, om zo tot rust te komen en in een onbekende omgeving zich volledig over te geven en te focussen op het maken van nieuwe muziek.

Inspiratie in kamer 101

Zangeres Anouk vond de juiste benodigdheden om aan haar album te werken bij WestCord Hotels. Hotel New York heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Anouk. Ze vindt de kamers van Hotel New York de ideale plek om zich af te zonderen en zich te focussen op haar muziek. Niet voor niets dat haar album óók Hotel New York heet. In 2004 verbleef Anouk een aantal weken in kamer 101. Vrijwel alle nummers van het album ontstonden daar of in de aangrenzende kamer waar haar medecomponist Bart van Veen verbleef. De liedjes van het album zijn vervolgens opgenomen in een studio in ‘the city that never sleeps’: New York. Het album van Anouk verscheen in december 2004 en stond twaalf weken op één in de Nederlandse Album Top 100. De singles ‘Girl’ en ‘Lost’ behaalden de tweede plaats in de Top 40.

Hotel New York heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Anouk. Ze vindt de kamers van Hotel New York de ideale plek om zich af te zonderen en zich te focussen op haar muziek. Niet voor niets dat haar album óók Hotel New York heet

Klaar voor vertrek

Son Mieux, een Nederlandse popgroep uit Den Haag, staat onder leiding van frontman Camiel Meiresonne. Eerder dit jaar kwam hun album uit waarvoor zij vertrokken naar de Veluwe. Camiel vertelt tijdens een interview bij 3FM dat schrijven niet altijd even makkelijk is. Op dat moment ging alles in zijn leven goed, waar moet je dan over schrijven? Toen zijn broer op het idee kwam om naar de Veluwe te gaan, lukte het opeens wél. En zo geschiedde: uiteindelijk zijn ze een aantal keer naar de Veluwe vertrokken om nummers te schrijven voor het album.

(Nieuwe) wind in de rug

In 2015 vertrok – tot dan toe – een nog redelijk onbekende lichting rappers naar Schier waar zij aan een nieuw album gingen werken. Met hun broek op half zeven en petjes voor hun ogen rappen ze de sterren van de hemel. Platenlabel Top Notch selecteerde elf rappers en zes producers en stuurde ze voor tien dagen naar Schiermonnikoog. Daar, afgezonderd van de drukte van de stad, ontstond het album ‘New Wave’. Het woord ‘album’ dekt de lading echter niet helemaal, omdat het meer op een project of een beweging lijkt. Het is een verzameling van geluiden van jonge, getalenteerde rappers samengevat in negentien nummers. Na het schrijverskamp braken de rappers één voor één door. Niet alleen Lil’ Kleine en Ronnie Flex hebben hun glansrijke carrière te danken aan New Wave, ook Bokoesam, Frenna, Idaly en Lijpe waren erbij én braken door.

Na het schrijverskamp braken de rappers één voor één door. Niet alleen Lil’ Kleine en Ronnie Flex hebben hun glansrijke carrière te danken aan New Wave, ook Bokoesam, Frenna, Idaly en Lijpe waren erbij én braken door.

Liefde op het eerste gezicht

Spinnin’ Records bracht in maart in Nederhorst ten Berg internationale topmuzikanten bij elkaar om elkaar te inspireren en tot nieuwe muziek te komen. Onder andere dj-duo Lucas & Steve, zanger Niels Geusebroek en dj-trio Kris Kross Amsterdam zijn van de partij. Het dj-trio Kris Kross Amsterdam maakte al eens eerder een hit tijdens een schrijverskamp, genaamd ‘Are You Sure’. Naar eigen zeggen hebben ze deze plaat gemaakt met mensen die je normaal niet tegenkomt. Tijdens een schrijverskamp ontmoet men elkaar pas op het moment van aankomst, en dat is iets wat een schrijverskamp erg uniek maakt.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst