Racen maar!

Het Circuit van Zandvoort bestaat al meer dan zeventig jaar. Daar komt natuurlijk een dosis aan gebeurtenissen bij kijken. Wij hebben een aantal highlights voor je op een rij gezet.

Tekst gaat onder afbeelding verder Racen maar!

Na de opening van het circuit in 1948 werd op de duinenpiste meerdere malen een Formule 1 Grand Prix georganiseerd. De realisatie van het circuit liep de nodige vertraging op door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van Alphen wist de bezetters echter te overtuigen van het nut van het asfaltlint in de duinen, want dit zou dienen als ‘Paradestrasse’, voor als zij de oorlog zouden winnen. Toen de oorlog eindigde werd er verder gewerkt met het aanleggen van het parcours. De eerste race werd gereden op 7 augustus 1948. Winnaar werd Prins Bira van Siam. Een jaar later werd weer een evenement georganiseerd onder de naam ‘Grote Prijs van Zandvoort’. Luigi Villoresi pakte hier met zijn Ferrari de winst.

In de jaren ’50 werd het circuit omgedoopt tot ‘Grote Prijs van Nederland’ en maakte daarna vanaf 1952 deel uit van het officiële wereldkampioenschap. Louis Rosier, Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss en Joachim Bonnier hebben in Zandvoort gereden en minstens een keer een wedstrijd gewonnen.

In 2012 was dan het grote moment: de eerste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort, met Formule 1- en Grand Prix-bolides uit de Zandvoortse racehistorie. Mede dankzij de extra geluidsdagen werd Zandvoort steeds populairder

In 2008 werd het zestigjarig jubileum gevierd met de jubileumraces. Naast een overvol raceprogramma met een mix van historische raceklassen en Dutch Power Pack-series, werden racefans samen met de Zandvoortse bevolking getrakteerd op een speciale jubileumparade in het centrum van Zandvoort. Het raceprogramma was bijzonder spectaculair, net als het programmablad wat een kort historisch overzicht bevatte over de historische gebeurtenissen op Circuit Zandvoort. In 2012 was dan het grote moment: de eerste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort, met Formule 1- en Grand Prix-bolides uit de Zandvoortse racehistorie. Mede dankzij de extra geluidsdagen werd Zandvoort steeds populairder.

En dat valt te merken, want ook voor dit jaar gaan de geruchten dat de Formule 1 Grand Prix weer plaats zal vinden in ons kikkerlandje. Vijfvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton heeft zich enthousiast uitgelaten over een mogelijke Nederlandse Grand Prix op Circuit Zandvoort. De Brit bewaart goede herinneringen aan de baan. Hij won er eerder al in 2005 de Masters of Formula 3.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst