Hollandse topmodellen

Dit is hun succes!

Hier in de lage landen wonen de langste mensen ter wereld. En lengte is de nummer één eis aan een model – maar een verticale voorsprong alleen is niet genoeg om het ver te schoppen. Daarom zijn we benieuwd: wat verklaart nou eigenlijk het succes van de Nederlandse modellen?

Tekst gaat onder afbeelding verder Hollandse topmodellen

Een succesvol model maakt lange dagen met fittings, shoots en shows en reist daarvoor vaak de hele wereld rond, van tijdzone naar tijdzone en ver van familie en vrienden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om in shape te blijven. Dat alles is – hoe mooi of makkelijk het ook lijkt – toch echt hard werken. En dat is iets wat een Hollander over het algemeen goed afgaat.

Want in Nederland is het heel gewoon om vroeg op te staan, kilometers door de polder naar school te fietsen, tussendoor een degelijke boterham met kaas te eten en in het weekend er nog een bijbaantje op na te houden. Ook komen velen uit een stabiele gezinssituatie, wat vaak een goede fundering vormt om overeind te blijven in een onregelmatig modellenbestaan. En bovenal zijn Nederlanders over het algemeen nuchter én ze spreken hun talen. Dat maakt het makkelijk om met ze te werken.

Vicieuze cirkel

De ingrediënten voor een mooie modellencarriere zijn dus goed vertegenwoordigd in ons land, maar dat is niet de enige verklaring voor het succes. Goed voorbeeld doet volgen en het succes van medelanders kan jongeren ertoe inspireren ook een modellencarrière na te streven. Daarnaast zijn er programma’s als ‘Holland’s Next Top Model’, waar wekelijks een half miljoen kijkers zien hoe ‘gewone meisjes’ klaargestoomd worden voor een schitterende carrière in de modewereld.

En door de Doutzens van deze wereld is het in de hele modebranche gaan opvallen dat Nederland al veel succesvolle modellen heeft voortgebracht. Daardoor reizen scouts van heinde en verre naar ons kikkerlandje, om het volgende catwalktalent te ontdekken.

Succesverhalen

Wie zijn ze, die Hollandse sterren in de internationale modellenscene? De absolute nummer één is toch wel Doutzen Kroes, die in 2005 internationaal doorbrak toen ze als Victoria’s Secret Angel voor het eerst meeliep in de modeshow van lingeriemerk Victoria’s Secret en nog steeds meetelt in de top van de modellenwereld. En toch is de Friese schone niet langer het bestverdiende model met Nederlandse roots, sinds de opkomst van de familie Hadid. De zussen Gigi en Bella hebben hun talent niet van een vreemde; mama Yolanda van den Herik begon haar carrière ook als model. Ook zij behoren tot het eliteclubje van de Victoria’s Secret Angels – evenals Romee Strijd, die als veertienjarige ontdekt werd tijdens een middagje winkelen in de Amsterdamse Kalverstraat. En ook Bregje Heinen paradeerde ooit met de welbekende vleugels op haar rug over de catwalk van Victoria’s Secret. De pas 25-jarige woont al sinds 2010 in New York en heeft nu aan carrière waar je u tegen zegt. Last but not least is ook Lara Stone een van de groten. De half-Nederlandse schone, die meer dan verbaasd was toen ze als tiener gescout werd, is ook al jaren internationaal succesvol. Haar werk als model combineert ze inmiddels met het moederschap – net als Doutzen overigens. Wat deze vrouwen gemeen hebben? Ze zijn mooi, lang, slank, harde werkers, bijna allemaal blond en bovenal landgenoten om trots op te zijn.

En hoe zit dat eigenlijk met de mannen? Daar hoor je een stuk minder over, maar ze zijn er wel! Zo is er in de familie Hadid ook nog broertje Anwar die lekker aan zijn modellencarrière timmert. Hetzelfde geldt voor Ton Heukels, die ontdekt werd tijdens een vakantie in Italië. Ook de voormalig professioneel zwemmer Daniël van der Deen en muzikant én modellentalent Willem het Hart zijn bekenden op de catwalk. Daarnaast mogen we de ex-vriendin van Wouter Peelen dankbaar zijn, want zij was het die zijn foto’s naar een modellenbureau stuurde, waarna hij in no time een contract kreeg. En ook de goedlachse landgenoot Bram Valbracht, die opvalt door zijn blonde krullen, reist succesvol de wereld over als model.

Foto: Romee Strijd voor Seafolly

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst