Winters genieten

Receptuur

Als de dagen korter worden en de kou buiten voelbaar is, is er niets gezelliger dan binnen de warmte opzoeken. Een kop thee, een dekentje op de bank… en natuurlijk een heerlijk stukje zelfgemaakte taart. Onze patisseriechef Juul Haaima-Abrahamzen bedacht een recept dat daar perfect bij past: een glutenvrije bosbessen-cassis kwarktaart. Fris door het fruit, romig door de kwark en nét een tikkeltje feestelijk. Het fijne? Je kunt deze taart makkelijk zelf maken, ideaal als activiteit als het buiten guur is, of als verrassing voor vrienden of familie. Zo wordt ieder moment een klein feestje.

Tekst gaat onder afbeelding verder Winters genieten

Recept voor glutenvrije bosbessen-cassis-kwarktaart

Dit recept is goed voor 12 taartpunten

Ingrediënten voor de glutenvrije cakebodem:

120 gram boter
120 gram kristalsuiker
2 eieren (M)
5 gram vanillepasta of -essence
60 gram glutenvrije bloem
60 gram amandelmeel
4 gram bakpoeder
2 gram zout
30 ml melk

Tip! Wil je in plaats van een glutenvrije bodem, een ‘gewone’ bodem maken, vervang dan de glutenvrije bloem en amandelmeel voor 240 gram bloem.

Bereidingswijze:

1. Klop de boter en suiker romig.
2. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande volledig is opgenomen.
3. Voeg vervolgens melk en vanillepasta toe.
4. Als laatste voeg je de glutenvrije bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout toe.
5. Mix totdat de droge ingrediënten zijn opgenomen.
6. Stort het beslag in een met bakpapier beklede (of ingevette en met bloem bestoven) springvorm van 26 cm.
7. Bak de cake in 25-30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
8. Laat de cake 10-15 minuten in de vorm afkoelen, stort hem daarna op een rooster om volledig af te laten koelen.
9. Maak ondertussen de springvorm schoon om de kwarktaart hierin verder af te maken.
10. Leg de inmiddels afgekoelde cakebodem weer terug in de met bakpapier beklede springvorm, en ga nu verder met het maken van de vulling.

Ingrediënten voor de bosbessenkwarkvulling:

256 gram magere kwark
256 gram ongezoete slagroom
102 gram kristalsuiker
15 gram vanillesuiker
14 gram blad gelatine
150 gram bosbessenpuree

Bereidingswijze:

1. Klop de slagroom met suiker lobbig en zet deze weg in de koelkast.
2. Week de gelatine minimaal 5 minuten in een bak met koud water en knijp deze goed uit.
3. Verwarm de puree tot 50°C en voeg de uitgeknepen blad gelatine toe.
4. Klop de kwark los en voeg hier de bosbessenpuree aan toe.
5. Voeg vervolgens de slagroom toe en meng dit kort samen.
6. Stort de kwarkvulling in de springvorm en laat de taart in de koelkast opstijven.
7. Als de taart goed is opgesteven maak je de gelei om de taart mooi af te maken.

Ingrediënten voor de cassis-gelei-laag:

50 ml water
100 gram cassispuree
40 gram kristalsuiker
6 gram blad gelatine

Bereidingswijze:

1. Week de gelatine minimaal 5 minuten in een bak met koud water.
2. Verhit de cassispuree met 50 ml water en de suiker.
3. Zodra het mengsel begint te koken, mag je het vuur uitdraaien.
4. Voeg nu de uitgeknepen gelatine toe aan de mengsel en roer tot de gelatine volledig is opgelost.
5. Laat het mengsel afkoelen en stort vervolgens het mengsel over de taart en laat de taart minimaal 2,5 uur volledig opstijven in de koelkast.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst