Dutch DJ’s

Aan de wereldtop

Het grootste Nederlandse exportproduct? Vergeet kaas, bloemen en industrie – het is muziek! Meer specifiek: electronic dance music. Holland is dan ook hofleverancier in de top 100 beste dj’s wereldwijd.

Tekst gaat onder afbeelding verder Dutch DJ’s

Elk jaar brengt DJ Magazine de DJ Mag Top 100 uit, ofwel de lijst met de honderd beste dj’s wereldwijd – gekozen door het publiek en bekendgemaakt tijdens het Amsterdam Dance Event. Voor deze 22e editie van de lijst hebben maar liefst 1,2 miljoen mensen hun stem uitgebracht, grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Mexico, Italië, Duitsland, België, Nederland, Frankrijk en Spanje.

De winnaar? Dat is voor de derde keer op rij Martin Garrix. En niet alleen wordt de top 100 aangevoerd door een Nederlander, er staan maar liefst 26 dj’s of dj-koppels uit ons kikkerlandje in, waarvan zeven in de top tien.

Hofleverancier

Wat maakt dat juist Nederlandse dj’s zo succesvol zijn? Dat komt waarschijnlijk doordat dancemuziek hier al decennialang populair is – Nederland is bovendien marktleider in dance-evenementen. Dance zit in ons DNA. Daardoor zijn er inspiratievolle voorbeelden in overvloed, hebben we de faciliteiten en weet iedereen dat je écht je best moet doen, wil je opvallen.

Daarbij is de dancemuziek in het grote Amerika pas veel later bekend geworden. Popartiesten hebben te maken met enorme concurrentie vanuit de Verenigde Staten, maar in de dance komen de grote namen juist al van meet af aan uit Nederland. Daarbij speelt een taalbarrière in deze muziek eigenlijk geen rol; van Brazilië tot China kan de muziek het publiek aanspreken.

De populairste dj’s

Martin Garrix – ofwel Martijn Garritsen – brak in 2013 door met de hit ‘Animals’ en was in 2016 de jongste winnaar van de DJ Mag Top 100 ooit. Nu mag Martijn zich alweer voor de derde keer op rij de beste van de wereld noemen. Op de derde plek staat dit jaar Hardwell en dat is wellicht opvallend. De Brabantse Robbert van de Corput, zoals de dj eigenlijk heet, heeft tijdens ADE afgelopen oktober namelijk zijn afscheidsconcert gegeven. (Daarover meer in het kader.)

Net buiten de top drie staat Armin van Buuren, die de DJ Mag Top 100 eerder vijf keer heeft aangevoerd, op de vierde plek. Wel won hij vlak voor bekendmaking van de lijst de 538Dance Smash Award; een blijk van waardering die jaarlijks wordt uitgereikt aan een artiest die van grote betekenis is voor de dancemuziek. Wie ook al jaren in de top tien staat en als inspiratie geldt voor vele andere Nederlandse dj’s, is Tijs Verwest – beter bekend als Tiësto. Hij staat dit jaar op plek zes, gevolgd door Don Diablo. Don Schipper, zoals hij eigenlijk heet, is nieuw in de top tien. De dj is al jarenlang enorm bekend in het buitenland, maar krijgt in Nederland gek genoeg relatief weinig aandacht. Op plek acht staat de boomlange Afrojack – ofwel Nick van de Wall – en de laatste Nederlander in de top tien is de pas 23-jarige Oliver Heldens. Hij bekleedt de negende plaats.

De top 100 wordt aangevoerd door een Nederlander én er staan maar liefst 26 dj’s of dj-koppels uit ons kikkerlandje in

Stress, drugs en rock-‘n-roll

Het leven van van een dj lijkt een droom, maar de werkdruk is enorm en dit was dan ook een groot thema tijdens het Amsterdam Dance Event 2018. Natuurlijk door het overlijden van de Zweedse Avicii afgelopen april en ook door het (tijdelijk) stoppen van de Nederlandse Hardwell. Eerder al had hij een burn-out en nu zegt hij even genoeg te hebben van het gejaagde leven. Op zijn Facebook noemt hij het een achtbaanrit die nooit stopt: ‘Ik heb altijd geprobeerd om me voor 200 procent te geven en om dat te blijven doen en mijn creativiteit te blijven voeden, moet ik er een tijd uit.’

En dat is ook wel begrijpelijk, als je weet hoeveel een dj per jaar reist. Zo gaf Afrojack het afgelopen jaar 83 shows waarvoor hij 375.913 kilometer aflegde, terwijl Martin Garrix 115 keer draaide, goed voor 345.856 kilometer. Armin van Buuren spant de kroon qua optredens – 139 stuks – en daarvoor reisde hij 363.574 kilometer. Voor het perspectief: een rondje om de aarde is zo’n 40.075 kilometer.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst