Hotel Arsenaal, een goed bewaard geheim

Nieuw in de WestCord-familie

‘Een kans als deze kunnen we niet laten schieten.’ Dat dachten Harry en Jennifer Westers toen ze begin 2021 door het pand liepen waarin Hotel Arsenaal gevestigd is. Want hoe bijzonder is het om een boutiquehotel te openen in een pand dat stamt uit 1692 en een enorm rijke geschiedenis herbergt. Na een aantal maanden van onderzoek werd definitief besloten; dit pareltje in de historische binnenstad van Delft moet de nieuwste aanwinst worden van WestCord Hotels.

Tekst gaat onder afbeelding verder Hotel Arsenaal, een goed bewaard geheim

Want dat Hotel Arsenaal een bijzonder hotel is, staat vast. In de eerste plaats door de ligging. Ingesloten op een schiereiland tussen de grachten Oude Delft en Nieuwe Delft en dus omringd door water. Maar ook de geschiedenis van de plek is bijzonder. Halverwege het vorige millennium gebeurde er al van alles aan de zuidelijke kant van het schiereiland. De stadstimmerwerf, een hofje voor alleenstaande vrouwen en een grote brouwerij… Maar, er wordt pas écht geschiedenis geschreven in 1601 als op de zuidpunt in opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland een wapenopslag verrijst. Aan dit gebouw ontleent het hotel haar naam. 

Deze wapenopslag herbergt vanaf begin 1600 vele kanonnen, vuurwapens, kogels en ander wapentuig. Gelegen op een strategische plek zodat deze snel vervoerd konden worden in tijden van oorlog. Door de jaren heen groeit de wapenopslag een aantal keer uit haar voegen en worden onder andere verschillende magazijnen (1692) bijgebouwd. De laatste grote uitbreiding vindt plaats in 1802, als het Oost-Indisch pakhuis bij het complex wordt getrokken. In 1897 wordt besloten de artillerie inrichtingen in Delft te verplaatsen naar een terrein bij de Hembrug in Amsterdam. Daarmee verliest het Arsenaal tegen 1900 haar eeuwenoude kernfunctie.

Oost-Indisch Pakhuis
We schrijven 1 oktober 1601 als twaalf Delftse kooplieden en ondernemers een schip huren om deze uit te rusten voor een handelsexpeditie naar Azië. Schipper Adriaen Corneliszoon Haai uit Delfshaven verhuurt zijn schip De Haai voor één reis naar de Oost. Onder druk van de Staten-Generaal fuseren alle Hollandse en Zeeuwse compagnieën tot de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De Haai wordt omgedoopt in Eendracht en de geboorte van Delft als VOC-stad is een feit. Tegenover het kantoor, woonhuis en pakhuis van de Kamer Delft (het Oost-Indisch Huis), koopt de VOC in 1649 een groot pakhuis. In dit Oost-Indisch pakhuis worden goederen als specerijen, katoen, koffie, thee en Chinees porselein op- en overgeslagen. Imitatie van het porselein leidt uiteindelijk tot het wereldberoemde Delfts Blauw! Nadat de VOC wordt opgeheven, wordt het Oost-Indisch pakhuis in 1802 bij het Arsenaal getrokken.

Legermuseum
Nadat het ‘Tuighuis’ in 1948 sluit legt het Ministerie van Oorlog een studieverzameling aan van militaire voorwerpen. Dit wekt de belangstelling van het Legermuseum dat het pand in 1959 in beheer krijgt. Er worden plannen gemaakt voor een grootschalige restauratie en verbouwing. De ambitie van het Legermuseum is om alle collecties in het Arsenaal te tonen. In 1989 wordt die ambitie behaald en opent het Legermuseum in Delft. In de jaren daarna ontstaan er plannen om het Nationaal Militair Museum op een nieuwe locatie te huisvesten. Deze wordt gevonden op de vroegere luchtmachtbasis Soesterberg. Op 1 januari 2013 sluit het museum in Delft en maakt het complex zich op voor een nieuwe toekomst!

Verbouwproces
Vanwege de rijke geschiedenis van Hotel Arsenaal is het pand een officieel rijksmonument en is het beschermd stadsgezicht. Logisch natuurlijk, maar dit brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Alle karakteristieke elementen zoals het balkonplafond, de bakstenen muren, ramen en kozijnen zijn omarmd vormden het uitgangspunt van de verbouwing. De uitdaging voor het ontwerpteam van WestCord was hoe deze elementen passen bij een luxe en hedendaagse uitstraling. Want, voor elke spijker die in een muur wordt geslagen moet toestemming gevraagd worden. Uiteindelijk lag er een prachtig ontwerp en kon de verbouwing beginnen.

Die begon met het aanleggen van alle installaties. Luchttoevoer- en afvoer, elektriciteit, water, verwarming en ga zo maar door. Vervolgens kon gestart worden de wandafwerking, het leggen van de vloeren en het inkopen van alle meubels. Corona en langere levertijden maakten de verbouwing niet makkelijk maar uiteindelijk was de geplande deadline van de opening op 1 april toch gehaald.

Hotel Arsenaal
Vandaag begint het Arsenaal aan een nieuw hoofdstuk en een ander leven als boutique hotel. Het hotel herbergt 63 kamers over twee verdiepingen, heeft een mooie binnenplaats met terras, een restaurant, twee vergaderzalen en 20 eigen parkeerplaatsen. Om het authentieke karakter van het hotel extra te belichten is ervoor gekozen om zoveel mogelijk verschillende meubels uit te kiezen voor de hotelkamers. Zo is geen kamer hetzelfde en dat geeft een hele eigentijdse sfeer. 

Op de begane grond vind je De Wapenkamer. Een plek waar je heerlijk kunt genieten van verfijnde wijn-spijscombinaties met een knipoog naar de geschiedenis. Kleine hapjes met mooie wijnen. Zo vind je bijvoorbeeld op de menukaart gepocheerde heilbot en een rouleau van gamba, maar ook een mooie charcuterie plank. En met mooi weer geniet van je al dit lekkers op het terras op de binnenplaats.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Wij kunnen niet wachten om je ontvangen in onze nieuwste aanwinst!

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst