De Optimist

Door Bert Kommerij

Tekst gaat onder afbeelding verder Column: De Optimist

Vooral in de ochtend, vlak na het opstaan, is het oppassen geblazen. Je stoot je teen aan een stoel, er is ineens alleen maar koud water vanwege een storing, een brilpoot breekt spontaan af, de net aangeschafte espressomachine stopt ermee, buiten struikel je over de riem van je hond die om onverklaarbare redenen ineens diarree heeft, iemand roept uit een raam dat je het wel op moet ruimen, op nu.nl lees je dat niet alleen de Noordpool smelt, maar ook de Zuidpool. De oorlog breekt uit en je kunt niets doen.
Pluk de dag!
Welke dag?
Optimisme is een keuze.
Terug naar bed gaan ook. 

Toch, een positieve, blije levenshouding verdient aanbeveling. Is het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander. Pak een stift en schrijf op een blanco tegel ‘Laat niemand lijden onder uw stemming’. Hang die tegel ergens in het zicht.
Echt, je zult zien, wat je ervoor terugkrijgt had je niet verwacht. 

Optimisme verkoopt, boosheid niet. Op de rode dop van het Coca-Colaflesje stond lang met witte letters ‘open happiness.’ Waarom het er weer vanaf is gehaald is onduidelijk. Misschien iets te ambitieus. Optimisten hebben de neiging zichzelf te overschreeuwen. Tijdens inspreekklussen voor radiocommercials krijg ik als meest gehoorde regieaanwijzing: stop een beetje meer glimlach in je stem. Dit kan gaan over koffiezetmachines, bankzaken, neussprays. 

Als je erop gaat letten hoor je de glimlach voortdurend op de radio. Vaak zijn het jonge onschuldige vrouwenstemmen die de reclameblokken om het uur vol lispelen met geruststellende oneliners: ‘Nu ook voor kinderen.’ Als je erop gaat letten doe je de radio uit. 

Mijn vader was er heel erg goed in. Ik weet niet hoe hij het voor elkaar kreeg.
Zijn optimisme grensde soms aan het onverantwoordelijke. Hij had drie tegeltjes. Op de eerste stond ‘Blijf nieuwsgierig naar de dag van morgen’. Op de tweede ‘Doe wel en zie niet om.’ En de derde kwam uit Duitsland ‘Nicht ergern nur wundern.’
Hij is er 85 mee geworden.

Sommige mensen gaan te ver. Die hangen hun fiets vol met bloemen. Denken alles ‘om’, zoals dat heet. Leven van tegeltje naar tegeltje. Zijn niet boos te krijgen. Glimlachen ALTIJD. Die moet je niet vertrouwen. Ze zien in werkelijk ieder nadeel een voordeel. Het is soms om gek van te worden. Slikken vaak medicijnen op doktersvoorschrift. Onze buren hadden vroeger een poster voor het raam: ‘Breathe, you’re alive.’ Zijn uiteindelijk toch gescheiden. In alles zit een logica.

Mijn advies is ‘s ochtends na het ontwaken niet direct op te staan, maar eerst een paar minuten stil te blijven liggen en voor jezelf op te sommen wat er allemaal mis kan gaan die dag en wees dan zo onrealistisch mogelijk. Denk vooral ook aan de wereld tweeduizend kilometer verderop als je niks kunt bedenken. Dan valt het altijd mee.

Als pech in een klein hoekje zit, dan stort het geluk zich dagelijks over ons uit. (Deze heb ik niet van mezelf, maar van een tegeltje. Afzender anoniem.)

Succes! 

Bert Kommerij woont op het Java-eiland in Amsterdam en werkte twee jaar als gastheer in de lobby van Hotel Jakarta. Hij schreef daarover de bundel ‘Aardig zijn tegen iedereen’ en las de verhalen voor in zijn podcast die te vinden is op bertkommerijmedia.wordpress.com.

Fout ontdekt? Laat het ons weten!

Er zijn 0 reacties geplaatst