Als Freddy zich niet uitslooft op het podium als onderdeel van de Jeugd van Tegenwoordig, leeft hij zich uit in de keuken. Op zijn Instagram @vjeze_fur zijn al vele hilarische kookvideo’s te bekijken, maar nu bundelt Freddy dit in zijn kookboek ‘Lekker Fred’. Voor iedereen die zich wil uitsloven voor vrienden óf zichzelf eens wil verwennen.
Waaruit ontstond het idee van Lekker Fred?
‘Ik wilde iets doen op Instagram, daar had ik zin in. Ik vind het een leuk medium waarbij je goed de aandacht naar jezelf kunt trekken. Toen had ik een paar ideetjes over koken, ik kook altijd al en het leek me leuk om te gaan filmen. Die kookfilmpjes gingen als een trein, dus ben ik op die trein gesprongen en kreeg ik al snel een telefoontje van een aantal uitgevers met het idee om een kookboek uit te brengen. Nou, dat leek mij hartstikke leuk om te doen.’
Je vader was ook kok, heb je je creatieve kookkunsten van hem denk je?
‘Nou, ook van mijn moeder hoor. Mijn vader is inderdaad kok geweest, maar niet op een hoog niveau. Hij komt uit Oostenrijk en toen hij begin twintig was is hij rond gaan reizen door Italië en volgens mij ook in Frankrijk en zo is hij uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Hij heeft op niet al te hoog niveau gekookt, maar hij heeft wel in Italië en Oostenrijk gekookt. Mijn moeder kookte van alles thuis, zoals pindasoep – dingen die je niet verwacht van zo’n vrouw. Er werd in mijn familie heel erg veel gekookt, dus ik heb het eigenlijk van beide meegekregen. Ik ben mezelf verder gaan ontwikkelen door kookboeken aan te schaffen en tutorials te kijken op YouTube. En vooral heel veel te koken.’
Welke tutorials keek je vaak?
‘Ik kijk er altijd een paar. Dus ik type bijvoorbeeld ‘’Thaise viskoekjes’’ in en dan ga ik op zoek naar het meest authentieke recept of ik kijk meerdere verschillende filmpjes en dan maak ik daar zelf iets van.’
En waar haal je verder inspiratie uit?
‘Het zijn veel gerechten die ik al lang maak. Recepten die in de familie zitten of van vrienden, de recepten gaan langer mee. Ik maak graag pizza’s als er vrienden komen, dus stop ik een pizzarecept in mijn kookboek. Pasta pesto maak ik vaak voor mijn zoontje. Ik heb ook een recept met meloen en coquille, dat recept stop ik er dan ook lekker bij.’
Luister je naar muziek tijdens het koken?
‘Nee, dan word ik afgeleid. Als ik naar muziek luister, dan wil ik er ook echt naar luisteren. Als er iets op moet staan, dan moet het iets zijn wat ik al heel vaak gehoord heb. Maar dat heb ik bijvoorbeeld ook tijdens een meeting, als er dan Nederlandse hiphop opkomt, ben ik niet meer met het gesprek bezig want dan ben ik naar het liedje aan het luisteren.’
Voor welk gerecht kunnen we je ’s nachts wakker maken?
‘Als het niet te laat is, kun je me voor heel erg veel wakker maken. Maak me maar wakker hoor, ik kom toch wel eten! Mijn favorieten zijn schaal- en schelpdieren. Bouillabaisse is bijvoorbeeld wel echt een favoriet.’
Kook je liever of ga je liever uiteten?
‘Ik kook het liefst met een heel goede kok waar ik anders mee uit eten zou gaan, haha!’
Kunnen we een tweede kookboek verwachten met samenwerkingen met topchefs?
‘Dat weet ik nog niet, laten we eerst maar eens even kijken hoe het met dit boek gaat en wat dit mij brengt.’