Chef-kok Pascal Troost: ‘Mijn inspiratie voor dit gerecht komt van de Duitse rockband Spliff. Zij hebben in de jaren ’80 een nummer gemaakt over de aloude klassieker, pasta carbonara. Een mooi gerecht waar je je eigen draai aan kunt geven en eindeloos mee kunt experimenteren. Dit is mijn interpretatie en staat op de kaart van Restaurant Club Room. De Carbonara die geserveerd wordt in de Club Room heeft een nieuwe kijk op het gerecht. Het bestaat uit een gepocheerd ei met daarop een flinterdun vel van pasta. Het geheel wordt afgemaakt met een schuimige saus van Parmezaanse kaas en een krokant van spek.’

Recept details

  • Hoeveelheid: 4 porties

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 500 ml water
  • Olijfolie
  • 200 gr pastabloem
  • 180 gr gepasteuriseerde eidooier
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr Parmezaanse kaas
  • 4 plakjes spek
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. 1

    Maak van de bloem en de eidooier een deeg door deze met elkaar te mengen. Als het deeg wat droog aanvoelt, voeg dan een druppeltje olijfolie of water toe. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten.

  2. 2

    Zet de sjalot zachtjes aan in een pan met olijfolie tot deze glazig is en voeg de witte wijn toe. Laat deze tot de helft inkoken en voeg de slagroom toe. Laat deze ook weer tot de helft inkoken, voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en laat deze langzaam smelten. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Pas wel op, want de kaas is ook al zout.

  3. 3

    Laat de oven voorverwarmen op 160 graden en leg de plakjes spek op een bakplaat met bakpapier. Leg hierop nog een vel bakpapier en hierop nog een ovenplaat, zodat de spek mooi plat blijft. Bak de plakjes spek krokant en droog in ongeveer 15 minuten.

  4. 4

    Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Doe een velletje vershoudfolie in een koffiekopje en doe hierin een klein drupje olijfolie. Leeg het ei hierin en draai de vershoudfolie dicht zodat er een mooi pakketje ontstaat. Herhaal dit nog 3 keer en doe de pakketjes in het warme water. Laat 7 minuten langzaam garen.

  5. 5

    Rol na minimaal een uur het pastadeeg uit tot een vel van ongeveer 2 mm met een pastamachine of deegroller en snijd deze ter grootte van een zakdoek. Kook de pasta voor 2 minuten.

  6. 6

    De opmaak van het bord. Leg het gepocheerde ei in een diep bordje. Leg hierover het vel pasta en schuim de saus op met een staafmixer of garde. Drapeer de schuimige saus over het pastavel en garneer het geheel met de spekkrokant. Een simpele maar aantrekkelijke versie van een aloude klassieker!