Dus je bent gek op een lekker wijntje, maar wilt (of mag) geen alcohol drinken. Onmogelijk, toch? Nee hoor, die tijd is voorbij. De wereld van alcoholvrije wijn, maar ook bier, maakt zijn opmars. Een bijzondere wereld is het echter wel; wat is het geheim van de wijnmakers en wat zijn de beste 0.0%-opties?

Sluit heel even je ogen en laat je meevoeren naar de mooiste wijngaarden van Frankrijk. Tot aan de horizon rijpen de lekkerste druiven in de zon, waarna ze geplukt worden en wijnboeren er met liefde en passie wijn van maken. Mét alcohol wel te verstaan, die wordt er namelijk pas na het normale wijnproces uitgehaald. Voorheen gebeurde dit door de wijn te verhitten waardoor alcohol verdampt, echter wel met gevolg dat er teveel belangrijke aroma’s verloren gingen. Zonde!

Tot aan de horizon rijpen de lekkerste druiven in de zon, waarna ze geplukt worden en wijnboeren er met liefde en passie wijn van maken.

Tegenwoordig bestaan er een tweetal hoofdprocessen om de alcohol weg te toveren. Bij vacuümdistillatie wordt de wijn op kamertemperatuur langzaam vacuüm gezogen. Door de lage druk verdwijnt de alcohol – echter essentiële mineralen, vitaminen, suikers en zuren blijven behouden. Een andere techniek is membraanfiltering. Met een zeer dun filter wordt de alcohol uit de wijn gehaald. Echter hoe geavanceerd beide technieken ook zijn, dat er aroma’s verloren gaan is bijna niet te voorkomen. Daarnaast geeft alcohol een zekere body aan wijn, waardoor de alcoholvrije varianten altijd wat lichter van smaak zijn. Desalniettemin een mooi alternatief voor de wijnbeleving, maar dan zonder een druppel alcohol!

Cheers!

Vandaag de dag is er genoeg te kiezen, op het gebied van alcoholvrije wijn. Wij hebben alvast wat suggesties voor je op een rijtje gezet.