Met de komst van Hotel Jakarta in onze hoofdstad kunnen we volop genieten van de rijke cultuur en gastvrijheid van Indonesië. Frank Tuhusula is hier Assistent General Manager en als trotse Molukker is het zijn missie om twee werelden te connecten.
Hoe ben je bij WestCord Hotels terecht gekomen?
‘Ruim acht jaar werk ik nu voor WestCord en ik ben hier eigenlijk per toeval terechtgekomen. Na mijn studie aan de Hotelschool in Leeuwarden was ik zoekende naar een mooie baan bij een eigentijds hotel. Een hotel met karakter en een eigen identiteit; dat is mijn passie. In die zoektocht kwam ik bij WestCord Hotels terecht en na een aantal gesprekken was het rond; ik werd de F&B-manager bij het Fashion Hotel in Amsterdam! Na een aantal jaar groeide ik door tot Assistent General Manager. Een prachtige baan, zeker op mijn 26e. Ondertussen werd Hotel Jakarta gebouwd, een hotel met vele invloeden uit Indonesië. Met mijn Molukse achtergrond zag ik mezelf daar natuurlijk wel werken! Samen met Nico Evers, de voormalig GM van het Fashion Hotel en nog een aantal collega’s, ben ik sinds de opening in juni 2018 overgegaan naar Hotel Jakarta.’
Wat spreekt je aan in Hotel Jakarta?
‘Two worlds connected! Dat is het motto. En dit past bij mij – mijn vader is Molukker en mijn moeder Nederlands. Dat er op subtiele wijze invloeden van Indonesië terugkomen in het hotel vind ik bijzonder. Zo kent het restaurant Indonesische gerechten, hebben we een botanische tuin in samenwerking met Hortus Botanicus, exposeren we kunst uit het Tropenmuseum en smelten Amsterdam en Indonesisch Java perfect samen in de Malabar op de hoogste verdieping. Ik vind het mooi dat we de Indonesische cultuur naar Nederland brengen. Dat is te zien, maar ook zeker te voelen aan de gastvrijheid. Als je bij ons binnenkomt moet je het gevoel hebben alsof je bij je tante thuiskomt. De achterdeur staat open, de tafel is gevuld met eten en er is veel gezelligheid!’
Wat is er zo leuk aan je functie?
‘Door mijn achtergrond als F&B-manager heb ik een grote passie voor eten en alles wat met eten te maken heeft. Dankzij deze functie kan ik me nog steeds bemoeien met de keuken, het menu, de sfeer in het restaurant, noem maar op. Als operationeel manager ben ik bij elke afdeling betrokken en ik vind dat geweldig. Ik zit bomvol energie en die kan ik in deze functie perfect kwijt, haha. Ik voel me als een vis in het water als ik door het hotel kan zwerven.’
Waar ben je trots op?
‘Toen ik met het project “Hotel Jakarta” begon, zei mijn omgeving tegen mij dat ik me klaar moest maken voor een héél pittig jaar. Want ook al is het pand prachtig, in het begin is het hard werken, moeilijk en stressvol. Ik begrijp de gedachte, maar eerlijk? Het valt reuze mee! We hebben onze draai gevonden en de reviews zijn heel positief. Ik wil dat zowel gasten als medewerkers zich thuis voelen bij ons. In een korte tijd hebben we dat weten te bewerkstelligen.’
Wat is een leuke anekdote uit je carrière?
‘Een week voor de opening kwam er nog een container met meer dan achthonderd (!) meubelen. Het hele team, van de chef-koks tot de bediening, hielp om het naar binnen te krijgen en zo liepen ruim honderd medewerkers in een treintje om alles naar de juiste kamers te brengen!’
En je hebt ook de liefde gevonden bij WestCord!
‘Haha ja, mijn vriendin is assistent GM bij WestCord City Centre.’