TELEVISIEKOK SANDRA YSBRANDY IS NIET MEER WEG TE DENKEN VAN DE TELEVISIE DOOR HAAR VERSCHIJNINGEN IN LIFESTYLE-PROGRAMMA’S OP OMROEP MAX, RTL EN SBS6. ZELFS TIJDENS HAAR DEELNAME AAN HET AVONTUURLIJKE PROGRAMMA EXPEDITIE ROBINSON ONTPOPT ZIJ ZICH TOT DE CHEF VAN HAAR KAMP. ZE HEEFT ÉÉN DOEL: NEDERLAND GEZONDER LATEN ETEN ÉN LEVEN. HOE? DOOR PUUR EN ONBEWERKT TE ETEN, WAARBIJ RESPECT VOOR MENSEN, DIEREN EN DE PLANEET CENTRAAL STAAN. WE SPREKEN SANDRA OVER HET BELANG VAN GEZONDE VOEDING EN HAAR GROENE LEVENSSTIJL.
Wat betekent het woord groen voor jou?
‘Heel veel. Ik betrek het gelijk op voeding. Ik eet vegetarisch en ben een voorstander van veel groenten op je bord. Niet alleen tijdens het diner, maar ook tijdens het ontbijt en de lunch. Alles wat we eten moet niet alleen goed zijn voor je lijf en gezondheid, het moet ook goed zijn voor onze planeet. Tegenwoordig is al het eten zo bewerkt. Kijk maar eens op het etiket. Als er meer dan vijf ingrediënten op staan, maak ik liever een andere keuze. Ik ga liever voor vers en direct van het land.’
Hoe is jouw passie voor gezonde voeding ontstaan?
‘Ik ben opgeleid als kok en wilde heel graag verdieping in mijn vak. Ik ben altijd al bewust bezig geweest met het nadenken over wat wij op deze planeet doen en wat wij hiervoor kunnen betekenen. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar eigenlijk is het heel simpel: hoe kan ik een bijdrage leveren aan een gezondere wereld op mijn manier, vanuit mijn vak? Ik ben verbinding gaan zoeken met de natuur. Zo heb ik een eigen moestuin met sla, bietjes, courgette, boerenkool, kruiden. Dat vul ik aan met groenten en fruit van de biologische tuinderij. Ik ben natuurvoeding gaan studeren en volgde een opleiding tot vegetarisch chef. Ook startte ik een online platform, genaamd Color Your Food, met trainingen voor mensen die hun eetpatroon willen verbeteren. Verse groenten, onbewerkt en biologisch: daar word ik blij van. Ik wil mijn kennis met iedereen delen en mensen inspireren puurder te gaan eten.’
Je eet en je kookt vegetarisch. Waarom heb je deze keuze gemaakt?
‘Ik heb jarenlang met vlees gewerkt. Het was altijd de blikvanger op het bord. Zo onnodig. Ik ben erachter gekomen dat je met groenten zoveel verrassende en smaakvolle maaltijden kunt maken. Je hebt helemaal geen vlees nodig om je gerecht volwaardig te maken. Als ik restaurants ook mag adviseren: stel groenten centraal bij het creëren van nieuwe gerechten op de kaart. Kies voor bereidingen die je ook op vlees loslaat; grillen, roken, marineren, stoven, roosteren, pekelen. Ik heb laatst gegeten bij het restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen, het draait hier om botanische gastronomie. Deze plek is uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld. Het is écht geweldig wat ze daar doen. Ze hadden al een groene Michelinster en nu ook nog eens deze benoeming. Fantastisch! Ik kan het iedereen aanraden om daar eens langs te gaan.’
Heb je een favoriete groente?
‘Eigenlijk niet, je kunt uit iedere groente zoveel smaak halen! Al moet ik zeggen, ik ben echt heel erg gek op bieten en hun kleur. De gele bietjes, de rode bietjes: wat een kleursensatie! Je kunt ze in zoetzuur leggen, rauw eten, poffen, stoven, in een zoutkorstje hullen; ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos.’
Jouw doel is Nederlanders gezonder te laten eten. Is dit zo nodig?
‘Wij zijn het spoor een beetje bijster en daar kunnen we eigenlijk niet eens zoveel aan doen. De verleidingen in de supermarkt zijn gigantisch, bijna alles is bewerkt met teveel zout, suiker, ongezond vet en andere ongewenste toevoegingen. Ons lichaam begrijpt deze stoffen niet. Etiketten zijn onleesbaar of misleiden ons met claims als oer, goudeerlijk, bron van vezels, ambachtelijk, natuurlijke suikers, vetarm, light. Voedselproducenten hebben heel erg nagedacht over hoe ze de mens meer kunnen laten eten. Pure, onbewerkte voeding heeft geen etiket nodig. Als een voedingsmiddel een etiket heeft is het vaak bewerkt. Wees kritisch op wat je in je boodschappenkar legt. Mijn tip: kies voor verse en onbewerkte producten.
Je hebt meegedaan aan Expeditie Robinson. Dichter bij de natuur kom je haast niet. Hoe heb je jouw deelname destijds ervaren?
‘Ik heb vijf weken overleefd op een onbewoond eiland, met helemaal niks. Dit is mij zó goed bevallen. Ik ging zelf op zoek naar eten, dit smaakte ook nog eens goed, ik zat midden in de natuur en genoot van de opkomende en neergaande zon, met elkaar rond het vuur, de verbinding en elkaars verhalen. Weinig prikkels en overmatige producten: ik ben hier echt een gelukkiger mens door geworden. Eenmaal thuis kon ik de eerste weken niet naar een supermarkt. Hier was zoveel eten, zoveel keuze! Dit stond mij gewoon tegen. Waarom bieden supermarkten 30 soorten zuivel aan? En 40 verschillende toetjes? Ik was al deze prikkels echt ontwend. Ik vond het zo fijn om zo dicht bij de natuur te leven.’
Hoe dicht leef je op dit moment bij de natuur?
‘Ik leef zo groen mogelijk door geen vlees te eten en veel te werken met verse groenten en fruit. Het liefst van biologische kwaliteit. Daarnaast probeer ik mensen te inspireren om te kiezen voor een gezond eetpatroon. Als televisiekok, maar ook via mijn socials en online platform, deel ik mijn kennis op gebied van gezonde voeding en recepten. Bovendien geef ik kookworkshops, demo’s en online trainingen. Ook op andere vlakken probeer ik zo groen mogelijk te leven. Ik stap dit jaar nog over op een elektrische auto, er komen zonnepanelen op ons dak en ik koop zo min mogelijk kleding. Daarnaast heb ik laatst een elektrische kookplaat aangeschaft. Ik doe echt nog lang niet alles goed, maar het bewustzijn is er zeker.’
Wat zou je zelf nog willen doen op het gebied van duurzaamheid?
‘Nederland is echt een prachtig land, ik geniet hier zo van de natuur. Lekker fietsen door de bossen, wandelen over het strand en in een duinpan liggen: dan ben ik echt op mijn gelukkigst. Er is nog zoveel te ontdekken! Ik ben gek op de Waddeneilanden en ik wil graag meer op vakantie in eigen land.’