BIJ WESTCORD WERKEN NATUURLIJK ALLEEN MAAR TOPPERS. HUN GEDREVENHEID EN PASSIE VOOR HET VERRASSEN VAN DE GASTEN IS BEWONDERENSWAARDIG EN WE ZETTEN ER DAN OOK GRAAG TWEE IN HET ZONNETJE. EEN VAN DE WESTCORD TOPPERS IS JESSE THEUNS. HIJ IS TWINTIG JAAR OUD EN WERKT AL VIJF JAAR BIJ WESTCORD. GRAPPIG OM TE WETEN: ZIJN VADER KARLO THEUNS WERKT OOK BIJ WESTCORD, HIJ IS INMIDDELS ALWEER TWINTIG JAAR ACTIEF ALS FINANCIEEL MANAGER. EEN DUBBEL JUBILEUM DUS! DE ANDERE WESTCORD TOPPER, LAURA BERGFELD, BEGON ALS STAGIAIRE BIJ HOTEL JAKARTA EN WERKT ER NU MET VEEL PLEZIER VIJF DAGEN IN DE WEEK. ALHOEWEL HET BEIDE NOG GROENTJES ZIJN, ZIT DE WESTCORD SPIRIT ER AL HELEMAAL IN. WIJ VROEGEN ZE NAAR HUN ERVARINGEN.
Jesse Theuns | WestCord Hotel Noordsee Ameland
Je bent nog jong (20 jaar) maar werkt inmiddels toch al vijf jaar bij WestCord, een jubileum! Hoe is jouw carrière bij WestCord gestart?
‘Ik wilde eigenlijk vanaf jongs af aan al heel graag bij WestCord werken en toen ik vijftien werd was het eindelijk zo ver en ben ik begonnen op Ameland, omdat we daar ook veel waren vanwege ons vakantiehuisje. Ik begon met allerlei klusjes zoals het sjouwen van de koffers van de gasten, wat een grappig gezicht moet zijn geweest aangezien ik nog maar één meter vijftig was. Later begon ik mee te werken met het ontbijt en de lunch en uiteindelijk het diner. Inmiddels werk ik bij meerdere hotels van WestCord.’
Karlo, u bent twintig jaar geleden begonnen bij WestCord, wat was voor u de reden om hier te gaan werken?
‘Ik was tien jaar accountant en in mijn laatste jaren was WestCord een van mijn klanten. Zij hadden een vooruitziende blik dat WestCord weleens heel groot kon gaan worden. Daarom wilden ze intern graag een financiële man hebben. Zij hebben mij toentertijd benaderd en dat kwam voor mij op het juiste moment.’
Werken voor WestCord zit in de familie. Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk voor WestCord?
Karlo: ‘Het is een echt familiebedrijf. Als financieel eindverantwoordelijke ben ik continu onderweg met de familie Westers en we hebben heel veel mooie dingen mogen doen. We zijn gegroeid van vijf hotels naar nu zestien hotels. Dat zijn echt mijlpalen die het elk jaar weer interessant maken om voor deze club te werken. Ik werk echt elke dag met trots voor dit bedrijf.’
Jesse: ‘Voor mij is WestCord ook altijd als een familie geweest. Op een foto van vroeger, toen ik nog maar net kon lopen, zie je mij al in de speeltuin van het hotel op Ameland staan. Als gezin gingen wij in de weekenden vaak met onze vader mee naar de hotels, ik ben er dus mee opgegroeid. Nu is het cirkeltje natuurlijk helemaal rond omdat ik er ook al vijf jaar mag werken. De sociale interacties met de gasten maken mijn werk echt leuk. Ik vind het mooi om meer mensen te leren kennen, ik ben een echt mensenmens. Ik praat met de gasten over allerlei onderwerpen, hoe ze in het leven staan en waar ze vreugde uithalen. We besteden veel energie aan onze gasten, maar daar krijg je ook veel goede energie voor terug. Natuurlijk kan het fysiek soms zwaar zijn dit werk, maar dat heeft me ook gemaakt tot wie ik nu ben als persoon.’
Komen jullie elkaar weleens tegen op de werkvloer?
Jesse: ‘Ik heb weleens studieprojecten gedaan voor WestCord en dan kwam ik mijn vader geregeld tegen. Inmiddels is dat niet meer zo. Het was natuurlijk heel handig voor mij om een aantal studieprojecten voor WestCord te doen. Ik wist immers al wat af van het bedrijf, dan ga je het ook weer uit een ander oogpunt beleven. Het is een win-win situatie.’
Karlo: ‘Ik vind het heel leuk om veel van mijn kinderen te horen over wat er allemaal op de werkvloer speelt. Mijn dochter Amber werkt inmiddels ook veel bij WestCord. Door hun ervaringen word ik geattendeerd op bepaalde ervaringen op de werkvloer. Die maken mij extra rijk in mijn ervaring van het bedrijf en dat vind ik heel fijn.’
Jesse, zie jij jezelf ook nog twintig jaar bij WestCord werken?
‘Ik ben momenteel bezig met mijn studie bedrijfskunde dus het kan in de toekomst nog alle kanten op. Natuurlijk zou het een ideaal plaatje zijn als ik na mijn studie bij WestCord aan de slag kan gaan, maar hoe dat gaat zijn weet ik nu natuurlijk nog niet zeker. Ik weet wel dat ik nu een hele mooie basis bouw door er zo lang te werken. Als je ergens wilt groeien moet je vanaf de bodem beginnen. Ik zou er in ieder geval nog zo vijf jaar bij aan kunnen plakken, ik vind het top.’
Laura Bergfeld | Hotel Jakarta Amsterdam
Hoe ben jij gestart bij Hotel Jakarta?
‘Ik heb tijdens mijn opleiding een pitch moeten houden en zo werd ik uitgekozen om bij Hotel Jakarta stage te lopen. Dat vond ik zo leuk, dat ik daar echt heel graag wilde blijven werken. Dat mocht! Ik kreeg eerst een nul-urencontract en als ik me zou bewijzen zou ik zelfs een 38 urencontract krijgen en dat is gelukt. Nu werk ik er vijf dagen in de week in de bediening van het restaurant. Ik wilde heel graag bij Jakarta werken, omdat het bijna het enige echt groene en duurzame hotel is van Amsterdam. Dat trok me heel erg aan. En ik had het gevoel dat ik hier heel veel kon leren. Ik ben nu echt ontzettend blij dat ik hier mag werken.’
Wat is het leukste dat je tot nu toe bij Hotel Jakarta hebt meegemaakt?
‘Ik vind het heel leuk om mensen een fijne dag te bezorgen zodat ze met een blij gevoel vertrekken. Ik vind het soms ook heel bijzonder dat gasten mij onthouden. Zo zijn er Franse gasten die regelmatig naar Nederland komen en dan in Hotel Jakarta verblijven. Ik ontmoette hen tijdens mijn stage en we hadden meteen leuke gesprekken. Inmiddels werk ik vast bij Jakarta en kwam ik deze gasten laatst weer tegen. Ze noemden mij meteen bij mijn naam en vonden het ontzettend leuk om me weer te zien. Dat vond ik een erg bijzonder moment.’
Wat zijn je kwaliteiten en wat zijn dingen die je nog zou willen leren?
‘Waar ik al heel goed in was, was het contact met gasten en kleine, maar belangrijke dingen over hen onthouden. Toen ik hiervoor bij de Xenos werkte had ik altijd al leuk contact met de mensen die kwamen winkelen en ik onthield ook wanneer zij op vakantie gingen en dergelijke. Die kwaliteiten komen natuurlijk erg van pas in mijn huidige werk. De praktische kant, zoals het uitserveren en de draagtechnieken moest ik nog echt leren, maar inmiddels ben ik hier beter in. Ik help nu ook andere stagiaires die dezelfde beginnersmoeilijkheden ervaren als ik toen.’
Waar kijk je naar uit?
‘Dat ik over twee jaar op mezelf terugkijk en zie hoe erg ik ben gegroeid! En wat ik allemaal heb geleerd. Ik wil heel graag blijven werken bij Hotel Jakarta en hoop zelfs over een tijdje supervisor te zijn. Ik denk dat ik als ik over een aantal jaar terugkijk dat ik heel erg trots ben op wat ik allemaal al heb bereikt.’
Wat maakt Hotel Jakarta volgens jou zo’n fijne plek om te werken?
‘Het team is echt ontzettend leuk, ik ben toentertijd heel warm ontvangen. Ik ben een nieuwsgierig persoon en heb heel veel gevraagd in het begin, maar dat vond niemand vervelend. Ze vonden het juist leuk om mij nieuwe dingen te leren. En het groene thema vind ik heel mooi, het voelt echt als een duurzame plek in Amsterdam. Dat maakt het echt bijzonder.’